16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltDezastru la Osica de Jos. Oamenii se luptă să reconstruiască fondul de 7.000 volume al bibliotecii care s-a făcut scrum

Dezastru la Osica de Jos. Oamenii se luptă să reconstruiască fondul de 7.000 volume al bibliotecii care s-a făcut scrum

 

Un incendiu izbucnit chiar înainte de Crăciun a distrus căminul cultural din localitatea Osica de Jos, din județul Olt, printre bunurile care au pierit în urma nenorocirii fiind și fondul total de peste 7.000 volume al bibliotecii comunale.
 
Din Căminul Cultural, o clădire refăcută cu patru ani în urmă, au rămas în picioare doar zidurile. Au ars aproape în totalitate bunurile – cele peste 7.000 cărți ale bibliotecii comunale, instrumente muzicale, aparatură electronică, costumele populare folosite de membrii ansamblului localității. Mai mult, pentru că în după-amiaza zilei de 20 decembrie 2018 era programată serbarea de Crăciun a copiilor din localitate, aici erau depozitate și cadourile pentru cei mici, și acestea pierind în incendiu.
Deși șocați, cetățenii au sărit repede în ajutor, începând cu degajarea resturilor rămase în urma flăcărilor. Pentru biblioteca comunală s-a repartizat o sală de clasă în incinta școlii și se încearcă, la acest moment, refacerea fondului de carte, un demers extrem de greu, pentru că zestrea bibliotecii era impresionantă – peste 7.000 de volume.
„Vreau să vă spun că la momentul actual, cu ajutorul oamenilor din toată țara, ne-au venit donații, avem peste 1.000 de cărți donate până acum. Profilul bibliotecii era enciclopedic, aveam din toate domeniile de activitate, era o colecție foarte,foarte bine pusă la punct“, a declarat bibliotecara Liliana Ghimiș. Rafturile au fost refăcute din cele vechi și, deși nu este soluția optimă, pe acestea vor fi așezate cărțile deja primite. E nevoie, însă, de mult mai mult, iar osicenii speră să reușească să refacă întregul fond. Cu doar câteva zile înainte de marele incendiu bibliotecii din Osica de Jos îi fuseseră repartizate 170 de volume noi din partea Bibliotecii Județene „Ion Minulescu“, iar alte 150 de volume, totpe final de an, au fost achiziționate de primărie. Toate s-au făcut scrum.
„Din cărți au fost salvate câteva volume, dar nu se mai pot folosi, au fost deteriorate din cauza apei. Noi lucrăm la inventariere, să le putem scoate din gestiune. Am pornit de la zero, ce să vă spun! Până când se va reconstrui noul cămin, pentru că se va reconstrui anul acesta, ni s-a repartizat de la școală o sală de clasă și deja am făcut rost de rafturi, începem să reconstitum fondul. (…)Au ars patru calculatoare primite din donații (n.r. – rețeaua Biblionet), nu s-a mai putut recupera nimic, nici calculatoare, nici imprimantă, nici videoproiector, nici scanner, nimic-nimic-nimic nu s-a mai putut salva“, a mai spus Ghimiș, precizând și care ar fi nevoile imediate ale bibliotecii: „profilul este enciclopedic, beletristică, literatură pentru copii, pe domenii – învățământ, educație, filozofie, orice-orice, dar în primul rând literatură pentru copii și literatură pentru adulți.“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS