Un timișorean își plânge soția, moartă la Revoluție, la Slatina, unde crede că i-ar fi fost ars cadavrul

Autori


An de an, uneori pe 20 decembrie, alteori pe 21, o mână de revoluționari de peste tot din țară vin la Slatina, unde, conform mărturiei unui revoluționar slătinean, 27 de cadavre ale morților din Timișoara ar fi fost arse.

Revoluționarii au ajuns din nou astăzi, 21 decembrie, la Slatina, unde s-a oficiat o slujbă de pomenire pentru morții care se presupune că ar fi fost arși la Slatina. Teoria pare de necrezut, însă Constantin Soare, cel care i-a convins în timp pe revoluționari de adevărul spuselor sale, dă detalii, nume, împrejurări verificabile.

Printre revoluționarii veniți în capitala județului Olt s-a aflat și Ioan Bânciu, în 1989 un bărbat în floarea vârstei, încrezător că va dărâma comunismul. A plecat pe 17 decembrie să mărșăluiască alături de soție și de miile de timișoreni, una dintre țintele acestora fiind să-i elibereze pe protestatarii ridicați de Miliție și de Securitate cu o noapte înainte. Au lăsat acasă trei copii, cel mai mare de 13 ani, cel mai mic, de 2 ani și jumătate. Acasă avea să se întoarcă doar tatăl, mama fiindu-le împușcată. De atunci, an de an, bărbatul o comemorează atât în București, la crematoriu, unde i s-a spus că i-ar fi fost incinerat trupul, cât și la Slatina, unde spusele revoluționarului oltean par să aibă logică, odată coroborate cu documentele crematoriului din București.

Teoria arderii cadavrelor la Slatina

Constantin Soare, unul dintre puținii revoluționari olteni care chiar a participat la evenimentele din decembrie 2018, a scris chiar o carte despre acele evenimente. Aflat în decembrie 1989 în Timișoara, spune că s-a trezit într-o mașină, aruncat peste cadavre, în drum spre Slatina. Din Timișoara ar fi pornit spre București, aspect confirmat de cercetările în dosarele Revoluției din ’89, două mașini cu cadavre, care ar fi trebuit arse la crematoriul bucureștean. Pe drum, una dintre acestea s-ar fi defectat, astfel cadavrele fiind reîmpărțite, iar mașina, tractată. S-a putut ajunge cu ea până la Slatina, în Oltul condus de apropiații dictatorului Nicolae Ceaușescu, iar aici s-ar fi încercat arderea a 28 de cadavre la crematoriul spitalului. Cum acesta nu era, însă, de capacitate mare, s-ar fi adoptat o altă soluție, iar cadavrele ar fi fost transportate la Școala de Miliție și arse acolo în cuptoarele folosite pentru arderea materialelor reformate ale milițienilor. Cert este că deloc puțini sunt cei care i-au crezut teoria revoluționarului (acesta, care s-a aflat în acea mașină, printre cadavre, a fost scăpat de o cunoștință, chiar la spitalul din Slatina), iar în decembrie vin și aprind candele atât la troița închinată revoluționarilor din decembrie 1989, cât și la poarta Școlii de Poliție, pentru că „acele porți nu ni s-au deschis niciodată“.

„Din păcate, era deja dat ordin de tragere“


Ioan Bânciu, timișoreanul care și-a pierdut la Revoluție soția, a rememorat la Slatina acea seară de 17 decembrie 1989 în care copiii săi au rămas fără mamă.

„S-a întâmplat la podul Decebal din Timișoara, eram cel puțin 5.000 de manifestanți care am cutreierat tot orașul, de la Primăria Timișoara, în complexul studențesc și de acolo ne-am împărțit în două. Unii mergeau la Prefectura Timișoara, unde era organizată manifestația, și unii ne-am dus către Inspectoratul de Poliție, pentru a elibera arestații din 16 noaptea, fiindcă în 16 noaptea au fost peste 800 de arestați. În ziua de 17 decembrie, de dimineața până seara, în marșurile care s-au făcut pe toate străzile, dar mai ales în centru, toate organele de forță care erau, militare, se dădeau de-o parte și ne lăsau să trecem. Eram convinși că ajungem la Inspectoratul de Poliție și acolo iar o să se dea de-o parte, o să intrăm înăuntru și o să-i eliberăm pe cei arestați, dar, din păcate, era deja dat ordin de tragere. Era cam 18.30, se-auzeau împușcături în tot orașul, se vedeau gloanțe, trasoare, care duceau deasupra noastră, un elicopter militar ne-a însoțit pe tot traseul, care a fost foarte lung, cam juma’ de oră, deasupra noastră era, dar nu ne era frică, pentru că n-au tras în noi. Când am intrat pe o stradă fără clădiri – ne-au spus pe urmă că am devastat și am atacat clădiri militare, era o stradă fără clădiri -, în dreapta era Parcul Poporului, în stânga era canalul Bega, am intrat pe strada aia să mergem la podul Decebal și de-acolo la Inspectoratul de Poliție, s-au stins toate luminile, s-a făcut negru complet. Atunci noi am înaintat încet, în față erau copii și femei mai mult și în spate eram braț la braț. Am înaintat încet fiindcă s-a văzut din față că era blocată trecerea la pod, erau două TAB-uri și soldați pe două rânduri, cu armele îndreptate spre noi. Am înaintat strigând «Fără violență!», «Armata e cu noi!», «Și voi sunteți români!», «Români, veniți cu noi!». «Jos Ceaușescu!» n-am strigat atunci, atrunci am strigat mai mult «Fără violență!». Nu știam c-o să tragă, cu toate că se auzeau împușcături în tot orașul, în alte părți deja s-a tras și au fost morți. Când ne-am apropiat cam la 15 metri de ei, fără nicio somație au început să tragă în plin. Eram cam în al zecelea rând, cu soția, nu ne cunoșteam unul cu altul, dar stăteam braț la braț. Cei din față au căzut, sau unii poate s-au aruncat. Când am văzut gloanțele care făceau scântei – unii soldați au tras în pământ, alții au tras în sus, alții au tras lateral, n-au tras toți în noi – când am văzut acele gloanțe și am văzut că toți cad, am încercat să mă apăr îndreptându-mă spre gard. În momentul ăla soția a căzut, s-a ținut de brațul meu, a căzut împușcată. Soția n-a fost împușcată de către cei care erau în față, ci de cei care erau pe canalul Bega, în partea cealaltă, unde erau ascunși civili, puși de Securitate să tragă. Sunt ferm convins că n-a fost împușcată de Armată“, a povestit timișoreanul, care a stat lângă soție până când nu a mai auzit împușcături, cu ajutor din partea semenilor reușind să o ducă la spital.

Nu a găsit niciodată cadavrul soţiei

I s-a spus că e moartă și că nu se mai poate face nimic. S-a întors la copii, iar în următoarele zile a încercat să intre din nou în spital, ca și alți timișoreni care-și căutau morții, fără să fie lăsați. Au reușit, spune, după 22 decembrie, când Nicolae Ceaușescu deja plecase. Nu i-a găsit trupul și a început căutările prin cimitirele din oraș.

S-au descoperit atunci gropi comune, însă punând indiciile cap la cap își dădea seama că trupul soției sale nu se află printre celelalte cadavre. În cele din urmă li s-a spus că ar fost trimise la București, la crematoriu, adevăr în care a crezut ani buni, până când a auit mărturia olteanului Constantin Soare, care se potrivește mult mai mult cu informațiile pe care le adunase între timp. Crematoriul bucureștean avea pe listă două femei, timișorenii căutau șase. Mai mult, brancardierii bucureșteni ar fi declarat în acele zile că nu prea au văzut oameni împușcați, ci mai mult cu capete sparte, mâini și picioare rupte sau străpunși de baionete, ceea ce conduce spre ideea că acei morți fuseseră, de fapt, cei reținuți de Miliție și omorâți în bătaie, cel mai probabil, pe 16 decembrie. „Convingerea mea și a celor care ne-am dus la Crematoriul Cenușa a fost că acolo au ars-o. Dar după apariția declarației domnului Soare, care spune foarte mult despre ce s-a întâmplat în spitalul județean, convingerea este că a fost în a doua mașină (n.r. – cea oprită la Slatina). Sunt 80% sigur că este aici, 20% că e dincolo“, a mai spus timișoreanul.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 22 martie 2019

Actualitate

» Tudorel Toader a pregătit OUG care va permite celor condamnați înainte de noiembrie 2018 la completurile de 5 de la instanța supremă să depună contestație în anulare. Liviu Dragnea, printre beneficiari
» PNL Dolj: nu mai sunt bani pentru comunităţile locale
» Manfred Weber spune că Timmermans și socialiștii europeni ar trebui să sancționeze PSD, partid care e pe punctul de a legaliza corupția
» Restricții de circulație pentru autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone la frontiera cu Ungaria
» Petiția pentru anularea Brexit-ului a ajuns la aproape 3 milioane de semnături
» Iohannis cheamă la consultări societatea civilă cu privire la organizarea unui referendum pe justiţie
» Grefierii din Craiova şi Târgu Jiu cer condiţii mai bune de muncă
» Restricții de circulație în Grecia
» Peste 1.500 de grefieri cer condiţii mai bune de muncă
» Premierul Dăncilă în vizită în SUA
» Uniunea Europeană: Amânare Brexit până la 12 aprilie
» Trafic restricţionat pe Autostrada A2 Bucureşti – Constanţa timp de două săptămâni
» Vâlcea: Restricţii de circulaţie pe DN 7

Dolj

» Ce riscuri sunt pentru elevii care abandonează şcoala
» Se opresc gazele pe trei străzi din Craiova
» Dolj: Patru medii de 10 la clasa a VIII-a şi nici una la clasa a VII-a, în urma rezultatului la simulare
» Continuă proiectul „De ce să sortăm gunoiul?“, la Biblioteca Judeţeană
» Tot podiumul pentru studenţii automatişti craioveni
» Brico Depôt vine mai aproape de clienți la nivel național, acum și în Craiova
» Dolj: Prinşi conducând fără permis
» Craiova: Zilele Elena Farago la cărticica pentru prichindei și copii mai măricei
» (FOTO, VIDEO) Craiova: Dosar penal pentru demolare fără autorizație a unei clădiri
» Cărţi funciare gratuite pentru locuitorii din 25 de localităţi doljene
» Craiova: Şoferii care au trecut pe roşu, sancţionaţi
» Dolj: Depistat în timp ce sustrăgea arbori din pădure
» Dolj: Pistol găsit în urma unei percheziţii
» Dolj: Prins băut la volan

Olt

» Corupere sexuală a unui minor într-un fast-food din Slatina
» Olt: Vizibilitate redusă pe DN 65 din cauza ceţii

Mehedinţi

» Sute de elevi au vizitat IPJ Mehedinţi
» Locuri de muncă vacante în Mehedinţi

Vâlcea

» Vâlcea: Transport ilegal de animale, depistat de poliţişti
» Incendiu violent într-o pădure din comuna vâlceană Mălaia
» Vâlcea: Cercetate pentru furt calificat

Sport

» Fotbal / Doljenii au luat 9 puncte din 9 în etapa a 19-a de la Liga a III-a, seria 3
» Simona Halep vs Taylor Townsend, în noaptea de vineri spre sâmbătă, după ora 00:30
» Fotbal / „Tineretul“ lui Rădoi a pierdut la limită cu Spania
» Bianca Andreescu a învins-o pe Irina Begu la Miami

Magazin

» Cel mai puternic antibiotic natural. Este folosit din vechime, dar mulți nici nu știu despre el
» Cuişoarele au puteri miraculoase
» Topul Fericirii în 2019. Unde se plasează România
» Hong Kong intenţionează să construiască o insulă artificială
» Deranjul din bucătărie te face să mănânci mai mult
» Rănile nevindecate din copilărie ne ghidează viața. Evită să îi spui copilului tău următoarele cuvinte!
» Inteligenţa artificială, un posibil viitor star al industriei muzicale
» Colonizarea Lunii și cucerirea Sistemului Solar
» Aproape 43% din teritoriul Uniunii Europene era acoperit de păduri în 2015
» 50 de lucruri uimitoare despre corpul uman
» Topul celor mai fericite ţări de lume. România – locul 48
» Astăzi se sărbătoreşte ziua mondială a apei

Top