17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltALERTĂ: Șase sate din Olt, în zona de protecție de 3 kilometri față de un nou focar de pestă

ALERTĂ: Șase sate din Olt, în zona de protecție de 3 kilometri față de un nou focar de pestă

Pesta porcină africană s-a apropiat amenințător de județul Olt, un nou caz descoperit la un mistreț de pe un fond de vânătoare din Teleorman determinându-i pe medicii veterinari să instituie zonă de protecție în șase sate.

Cele șase sate din Olt în care s-a instituit zona de protecție sunt: Bârseștii de Sus (Sprîncenata), Scărișoara, Plăviceni, Rusănesti, Jieni și Cilieni. În aceste localități sătenilor nu li se mai permite mișcarea animalelor dintr-o gospodărie în alta nici măcar în interiorul localității. Dacă animalele examinate clinic de către medicul veterinar concesionar nu au semne de boală se pot sacrifica, directorul DSVSA Olt, medicul veterinar Veronel Bolborea, recomandând, de altfel, să se țină permanent legătura cu specialiștii.

O altă recomandare este cea privind efectuarea examenului trichineloscopic în urma sacrificării animalului, medicii observând că în ultima perioadă proprietarii care decid să sacrifice porcii evită nejustificat să apeleze la medic pentru acest examen.

„Să nu fugim de un rău și să dăm peste unul și mai mare“, a spus dr. Bolborea, explicând că acest examen trichineloscopic, ca, de altfel, și eliminarea oricărei suspiciuni de boală la animaul sacrificat, sunt cele mai importante.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS