7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltIncertitudini pe final de an pentru angajații APIA, care au protestat săptămâni la rând

Incertitudini pe final de an pentru angajații APIA, care au protestat săptămâni la rând

Angajații APIA nu au ajuns la o înțelegere cu superiorii lor, propunerea de a fi trecuți pe grila structurii centrale a a APIA nefiind acceptată. Salariile vor scădea, susțin în continuare liderii, însă deocamdată mai multe aspect sunt încă neclare.

Nemulțumiți încă de la afișarea proiectului de lege, care ulterior a devenit Legea 153/20017, angajații APIA din toată țara, după săptămâni de grevă, în continuare nu știu ce salarii vor încasa de anul viitor. „E greu să ne pronunțăm atâta vreme cât nu avem noile decizii. Vor scădea, dar să vedem cu cât și să vedem dacă măsurile care ar trebui să mai acopere din scădere vor fi puse în practică și la ce mod“, a declarat liderul Federației Naționale a Sindicatelor APIA, Octavian Mateescu.
În urma aplicării Legii 153/2017 privind salarizarea personalului bugetar, funcționarii APIA au aflat, în baza unor simulări realizate de economiști, că salariile lor ar urma să scadă cu sume nete cuprinse între 680 și 2.800 lei. Sindicatul a atras atenția asupra acestui aspect încă de la promovarea proiectului de lege, de la sfârșitul primăverii treceute-începutul verii, solicitând ca angajații să fie trecuți pe grila structurii centrale a APIA, astfel încât să nu le fie afectate veniturile de aplicarea legii. Aceleași revendicări le-au mai avut angajații DSVSA și cei ai structurii Antifraudă din teritoriu, care au și reușit ca printr-o hotărâre de Guvern să-și rezolve problema. Pentru cei aproximativ 4.000 de salariați APIA din județe, în schimb, soluția nu s-a mai acceptat.
La mijlocul lunii noiembrie 2017, angajații APIA din toată țara au demarat o serie de proteste, organizând inclusiv pichetări ale sediului Ministerului Agriculturii și un miting în fața Guvernului, de asemenea fără succes. Mai mult, la începutul lunii decembrie, directorii au fost anunțați că în urma unui control al Curții de Conturi, desfășurat la Ministerul Agriculturii, s-ar fi stabilit ca măsură calcularea unor sume și imputarea acestora angajaților care ar fi primit, în perioada 2011 – noiembrie 2017, salarii mai mari cu 75%, deși creșterea ar fi trebuit să fie de 62,5%. Diferența de 12,5% ar trebui calculată și dată înapoi. Cert este că la acest moment, deși li s-a promis, funcționarii APIA nu știu nici cât ar putea fi sporul pe care ar trebui să-l încaseze (este un maxim de 15%), pentru că regulamnetul de sporuri nu a fost publicat, și nici de ce alte măriri ar putea beneficia, pentru a compensa aplicarea legii amintite.
Cei mai mulți angajați sunt convinși că scăderile vor fi. Chiar directorul executiv APIA Olt, Marinel Oașă, a declarat: „Lucrurile rămân la fel. Deși nu am solicitat creșteri salariale, ci, pur și simplu, trecerea pe grila de salarizare a structurii centrale a APIA, discuțiile nu s-au finalizat în sensul cerut de noi, așa că vom înregistra scăderi de salarii. Noi suntem nemulțumiți pentru că știm cum vor fi lucrurile, dar după ce vor încasa primul salariu, în februarie, 80% dintre bugetari vor fi nemulțumiți, acum nu-și dau seama“, a declarat directorul-executiv al APIA Olt, Marinel Oașă.
Singura certitudine, la acest moment, este că imputarea sumelor în urma controlului Curții de Conturi se amână, un nou control urmând să fie efectuat la nivelul APIA central și verificat din nou aspectul care ar duce la returnarea sumelor amintite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS