6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltOlt: Eroii Revoluției, comemorați la Slatina (VIDEO)

Olt: Eroii Revoluției, comemorați la Slatina (VIDEO)

 

Deși în județul Olt, în timpul evenimentelor din 1989, nimeni nu și-a pierdut viața, în fiecare an se desfășoară un scurt ceremonial în care sunt amintiți cei 10 eori căzuți în țară.

În Olt sunt trei asociații ale revoluționarilor și peste 100 de revoluționari înscriși în cadrul acestora, deși aici nu au avut loc evenimente violente, nu s-a tras un glonț, nu au fost oameni răniți. 10 persoane, în schimb, au fost ucise în orașe din România, fiind vorba de tineri, military în termen sau plecați în alte orașe ale țării.
Revolta, spun revoluționarii care au rămas acasă, a fost, însă, și în Slatina, orașul în care trăiau rudele președintelui Nicolae Ceaușescu (sora acestuia, Elena Bărbulescu – pe atunci inspector școlar general, și nepotul lui, Emil Bărbulescu – adjunctul comandantului Miliției județene). Oamenii s-au strâns pe stradă și au înaintat către Comitetu județean de partid, pătrunzând în sediu, în jurul prânzului. S-a ajuns și la locuința de protocol a familiei Bărbulescu, în Slatina, de unde o parte dintre oamenii strânși a plecat cu lucruri de tot felul, inclusiv găinile ținute în cotețe și lenjeriile de pe pa.
Cei care au ieșit în acele zile în stradă sunt nemulțumiți, astăzi, că gurile rele pun în discuție meritele revoluționarilor din acele zile.
„La noi au fost câteva evenimente mai importante și văd că s-a trecut peste ele. Regret un singur lucru – unii oameni încearcă să nu recunoască faptul că și în Slatina a fost ca și în țară: chiar dacă nu am participat efectiv cu sânge, am participat cu sufletul și cu libertatea și cu ce e astăzi. Mă întrebau organele Securității de ce sunt aici și nu mă gândesc că am trei copii“, a spus revoluționarul Anghel Dănciulescu, menționând că este unul dintre cei convocați pentru Timișoara, unde au fost trimiți mii de muncitori pentru înăbușirea revoltei, dar că ar fi refuzat.
Manifestările de Slatina au cuprins un scurt ceremonial religios, depunerea de coroane și defilarea gărzii de onoare. La eveniment au participat șefii principalelor instituții, cei doi viceprimari ai Slatinei și vicepreședinții Consiliului Județean Olt, lipsind, în schimb, primarul Slatinei și președintele CJ Olt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS