10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltEliminarea baremului de înălțime la admiterea în unitățile MAI, neconfirmată oficial de șefii din inspectorate

Eliminarea baremului de înălțime la admiterea în unitățile MAI, neconfirmată oficial de șefii din inspectorate

Reprezentanți ai IPJ Olt, IJJ Olt și ISU Olt au susținut, marți, o conferință de presă comună pe tema admiterii în unitățile de învățământ ale MAI în sesiunea ianuarie 2018. Condițiile pe care le-au enunțat sunt, însă, cele în vigoare, nu cele supuse transparenței.

La finele săptămânii trecute, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, anunța pe pagina sa de Facebook eliminarea baremului de înălțime și introducerea, în locul probelor fizice tradiționale, a unui „traseu aplicativ“. Modificările sunt cuprinse într-un proiect de ordin aflat în procedură de transparență decizională, care ar putea fi adoptat în două săptămâni. Până atunci însă, în teritoriu, reprezentanții instituțiilor din subordinea MAI au sarcină să popularizeze oferta educațâională a școlilor de poliție, jandarmi și pompieri, enunțând și condițiile în care se va realiza admiterea.
Acest lucru l-au făcut și reprezentanții instituțiilor din Olt, anunțând termenele limită pentru depunerea cererilor, termenele pentru completarea dosarului, calendarul susținerii probelor, dar și condițiile impuse de fiecare școală. La pompieri și jandarmi vârsta maximă este 27 ani (la poliție nu este impusă limită de vârstă), iar reprezentanții tuturor instituțiilor au vorbit și de baremul de înălțime, în vigoare la acest moment, or tocmai renunțarea la acest barem era decizia așteptată de foarte mulți potențiali candidați. Situația reprezentanților inspectoratelor a fost ușor incomodă, neștiind să răspundă care sunt, de faăpt, condițiile de care se va ține cont, efectiv, la admitere. „Dacă aș fi candidat, eu m-aș pregăti după probele astea, aflate în transparență“, a spus în cele din urmă inspectorul-șef al ISU olt, locotenet-colonel Adrian Tănase, cu referire la înlocuirea probelor clasice de viteză, rezistență și tracțiune cu traseul aplicativ anunțat de ministrul Carmen Dan la sfârșitul săptămânii trecute.
Traseul aplicativ a fost popularizat de ministru sub forma unui film special realizat, această formă de testare fizică urmând să fie aplicată doar în sesiunea ianuarie 2018, pentru că este perioadă de iarnă, iar testarea candidaților afară le-ar putea pericilita acestora sănătatea, anunța ministrul.
Data limită de depunere a cererilor de înscriere pentru cele 2.880 locuri disponibile la școlile de poliție, poliție de frontieră, jandarmi și pompieri disponibile în țară este 5 decembrie 2017. Data până la care dosarele pot fi completate este însă diferită: 15 decembrie – IPJ Olt, 18 decembrie – IJJ Olt și 22 decembrie – ISU Olt.
Până marți dimineață, la IPJ Olt au fost înregistrate 175 cereri, la ISU Olt – 10 cereri, la IJJ Olt – 43 cereri din partea candidaților.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS