7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltOlt: Referendum de 500.000 lei pentru „o reparație morală a unei mari nedreptăți“

Olt: Referendum de 500.000 lei pentru „o reparație morală a unei mari nedreptăți“

Județul Olt s-ar putea numi, în curând, Olt-Romanați, dacă în urma referendumului care se va organiza în 15 octombrie cel puțin un sfert din populația înscrisă în listele electorale ale județului va exprima voturi valabile.
 
Vechea temă a romanațenilor, aceea de a vedea numele Romanați în documentele de identitate, și-a găsit în sfârșit sprijin la nivel județean. După ce, cu ocazia împlinirii a 520 de ani de atestare documentară a județului Romanați, mai mulți politicieni s-au angajat să susțină demersul caracalenilor, în ultima ședință a CJ Olt s-a votat proiectul de hotărâre privind aprobarea referendumului prin care cetățenii județului sunt chemați să-și spună părerea cu privire la schimbarea denumirii județului, din Olt, în Olt-Romanați.
Noua denumire, dacă la referendum participă cel puțin 30% din numărul alegătorilor înscriși în listele permanente,  dacă voturile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele permanente și dacă, din voturile valabile, cele mai multe sunt în favoarea schimbării denumirii județului, nu va însemna, dau asigurări autoritățile locale, bătaie de cap pentru cetățeni, actele de identitate rămânând în continuare valabile. Demersul este însă necesar, spun inițiatorii, reprezentând „o reparație morală a unei mari nedreptăți“.
 
Care sunt argumentele
 
Romanațenii spun că e nedrept ca plaiurile care au dat țării trei domnitori (Radu Bădica, Matei Basarab și Constantin Brâncoveanu)) și nenumărate personalități ale științei și culturii (printre acestea: poetul Virgil Carianopol, compozitorul Radu Șerban, pictorul Marius Bunescu, fizicianul Neda Marinescu, istoricul Vasile Maciu, academicianul Cristea Mateescu, matematicianul George Dincă) să nu fie reprezentate și toponimic, cu atât mai mult cu cât Romanați înseamnă, potrivit anumitor lingviști, „născuți la Roma“, din Roma nati.
„Pe hotarul județului Romanați s-a dezvoltat una dintre cele mai puternice culturi neolitice, piesele de ceramică cu o vechime de peste 6000 de ani descoperite în șantierele arheologice deschise în județ fiind dovezi de necontestat. La acestea se adaugă, pe teritoriul «celui mai bogat județ în vechi denumiri romane», urmele cetăților Antina, Romula, Celei, Castra Nova, Islaz, Slăveni și Vădastra. Faptul că prezența romană a fost aici foarte intensă o dovedesc descoperirile arheologice de la Romula, Reșca de astăzi, unde se pare că a fost capitala Daciei Inferioare. Redescoperirea valorii cognitive a acestui simbol se impune cu atât mai mult cu cât Romanațiul este una dintre puținele denumiri geografice care include numele poporului român (Romanați este derivat din termenul Roma nati – născuți la Roma), toponim care ar trebui să fie prezent în numele unității administrativ-teritoriale – județul Olt, înființat prin înglobarea fostului județ Romanați“, se menționează în expunerea de motive din curprinsul hotărârii Consiliului Județean.
Nu toți locuitorii județului ar fi, însă, „arși“ de această problematică, cei mai mulți având alte griji, au încercat să convingă membrii Opoziției din CJ Olt, consilierii PNL și PMP, care spun că suma de 500.000 de lei, stabilită pentru organizarea referendumului, ar fi oportun să fie cheltuită în alte direcții.
„Noi am stat de vorbă cu cetățenii din județ și oamenii spun că au alte probleme, îi interesează locurile de muncă, sistemele de irigații, multe altele, nu neapărat schimbarea denumirii județului, iar cei care susțin cu tărie că trebuie reînființat județul Romanați, doresc înființarea județului Romanați cu reședință la Caracal – ceea ce știm cu toții că nu se poate – pentru a evita distanța foarte mare dintre ultima comună a județului, Ianca, și Slatina, pentru că sunt 128 de kilometri. Acestea fiind spuse, declar că grupul PNL va vota împotriva acestei hotărâri. Noi nu știm cum ați calculat, pentru că știm că sunt aproximativ 380 de secții… “, a intervenit consilierul PNL Gheorghe Ciucu, fiind însă întrerupt de inițiatorul hotărârii, președintele CJ, Marius Oprescu, acesta invitându-l pe penelist să organizeze, eventual, o conferință de presă pentru a-și exprima punctele de vedere.
Costul referendumului va depăși, au mai încercat membrii PNL să intervină, prin vocea consilierului Ion Moisescu, suma de 500.000, adevărata sumă fiind estimată de peneliști la aproximativ 300.000 de euro.
Cert este că pe 15 octombrie oltenii se vor putea pronunța cu privire la schimbarea denumirii. Romanațenii – care și-au văzut capitala județului Romanați, Caracal, mutată la Slatina în 1968, urmare  a reformei administrative, județul istoric fiind alipit județului Olt, și câteva comune din vechiul Romanați  intrând în componența județelor vecine (Dolj și Teleorman)- au speranțe foarte mari, mulți exprimându-și, în lacrimi, dorința „de a muri măcar în Olt –Romanați, dacă în Romanați nu se mai poate“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS