„Lotul Caracal“- pedepse cu închisoarea și confiscare extinsă, dar și achitări. Fostul primar Gheorghe Anghel, a doua pedeapsă cu închisoarea

Autori


Fostul primar al Caracalului, Gheorghe Anghel, a fost condamnat la o nouă pedeapsă de 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare, fiind judecat de Tribunalul Olt în „Lotul Caracal“ pentru devalizare Primăriei Caracal.

Anghel a fost condamnat, săptămâna trecută, de același Tribubnal Olt și de același judecător care cu 1 august s-a pensionat, tot la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare în dosarul „IGO Caracal“. Fostul primar are, totodată, de plată în solidar cu alți inculpați sume mari de bani. Tot la închisoare cu executare, 3 ani și 6 luni, au fost condamnați: Maria Tudor – director economic, Natalia Olaru, Mariana Coșoveanu și Elena Niculăiță, toate cu funcții în primărie. Achitați sau condamnați la închisoare cu suspendare sunt următorii inculpați: Pavel George, Liana Stroie, Cercel Georgeta, Duică Mihaela Claudia, Duică Petre, Grigorie Sandu, Stroe Florinel, Stroe Daniela, Coman Cristinel.

Prejudiciul calculat de procurori în acest dosar depășește 5 milioane lei, bani pe care inculpații condamnați al închisoare au reușit să și-i însușească folosind o metodă foarte simplă. Și-au construit o adevărată rețea de firme de casă, care furnizau marfă și servicii în bună parte fictive, dar emiteau facturi. La unul dintre termene, o inculpată care și-a recunoscut vinovăția le explica judecătorilor cum se derula totul: „Acestea mi-au spus să trec în facturi sume mai mari deoarece au nevoie de bani pentru protocol și acțiuni caritabile, cum ar fi acordarea de ajutoare unor copii nevoiași. Am emis aceste facturi întrucat s-au exercitat presiuni asupra mea de către cele două. Mi se punea în vedere că prin prisma funcției pe care o au puteam să am probleme, că-mi vor trimite tot felul de controale. Am avut și un sediu secundar cu hrană pentru animale și, nu știu daca a fost coincidență sau nu, acel magazin a fost verificat de diverse organe ale statului iar în final a fost închis. La o săptămână dupa ce am închis magazinul, în respectivul sediu și-a deschis magazin fiica doamnei Natalia Olaru, Daniela Stroe (angajată și ea în primărie – n.r.)”, a spus Georgeta Cercel, vorbind despre inculpatele Natalia Olaru și Elena Niculăiță.

La fel procedau toți, o altă declarație din timpul procesului clarificând mecanismul: „Eu am avut relații cu Primăria Caracal ca persoană fizică autorizată. Aveam o prăvălie și puneam geamuri la primărie și la instituțiile subordonate. Facturile îmi erau plătite cu o întarziere de trei-patru luni, dar până sa fie plătite mi se cerea să întocmesc alte facuri pentru aceeași marfă, spunându-mi că cele vechi se vor anula. Am înteles că valorea tuturor facturilor a fost încasata, dar nu de către mine. Persoanele cu care colaboram erau Natalia Olaru, Elena Niculaiță și Maria Tudor-directorul economic. în mod deosebit veneau după facturi Natalia Olaru și Elena Neculăiță, aceasta până în 2010, când s-a pensionat. La un moment dat mi-am dat seama că ceva este în neregulă și le-am atras atentia celor trei, dar ele mi-au spus să-mi vad de treaba mea, că au cunostințe la organele de control și nu se va întampla nimic. (… ) Eu nu am profitat din banii primariei. Am emis facturi de 1,1 milioane lei. Am incasat aproximativ 700 mii lei prin conturi bancare și prin casierie 40.000, diferența de 360 de mii fiind încasată de cele trei inculpate menționate”, a spus Pavel George, un alt inculpat.

Oamenii legii încearcă acum să recupereze prejudicial, instituind sechestru asigurator pe bunurile inculpaților și chiar confiscare extinsă în cazurile în care aceștia le-au înstrăinat către rude, cum este cazul fostei directoare economice Maria Tudor, posesoarea unei averi impresionante. Iată și lista bunurilor sechestrate:

– Olaru Natalia pentru suma de 10.000 lei, precum şi asupra următoarelor bunuri: apartament cu suprafaţa de 47 m.p. în Caracal, autoturism marca NUBIRA, construcţie anexă garaj în Caracal;

. – Anghel Gheorghe pentru sumele de 19.850 lei şi 4.565 euro, precum şi asupra următoarelor bunuri: apartament situat în Caracal ; autoturism marca SKODA OCTAVIA; autoturism marca SKODA FABIA; garaj în Caracal; teren în suprafaţă de 342 m.p. situat în com. Sprâncenata ; teren în suprafaţă de 2413 m.p. cu construcţii situat în com. Sprâncenata;

– Coşoveanu Mariana pentru apartament cu suprafaţa de 81,60 m.p. în Caracal; autoturism marca SKODA OCTAVIA; construcţie anexă garaj în suprafaţă de 17 m.p. în Caracal;

-Grigorie Sandu – un apartament situat în Slatina, teren intravilan în suprafaţă de 1025 m.p. situat în com. Slătioara;


– Pavel George – teren intravilan în suprafaţă de 1355,29 m.p. situat în Caracal ;

-Tudor Maria – teren intravilan în suprafaţă de 900 m.p. situat în Caracal, autoturism marca DAEWOO MUSSO, autoturism marca Dacia 1310, autoturism marca Dacia,construcţie anexă garaj cu suprafaţa de 17,57 m.p. situat în Caracal.

– Neculăiţă Elena – apartament cu suprafaţa de 65,14 m.p. în Caracal, construcţie anexă garaj cu suprafaţa de 39,91 m.p., autoturism marca Volkswagen, apartament în suprafaţă de 35,93 m.p. situat în Călimăneşti.

S-a mai hotărât menținerea sechestrului asigurator instituit asupra bunurilor înstrăinate de inculpata Tudor Maria copiilor săi respectiv:

– Tudor Alexandru: un imobil compus din teren 273 m.p. şi construcţie C1 –casă de vacanţă S+p+1E+M având suprafaţa construită de 360 m.p. situat în Călimăneşti; imobil compus din suprafaţa de 1660 m.p. teren intravilan (541 m.p. teren curţi construcţii+ 119 m.p. teren arabil) , împreună cu C1-garaj în suprafaţă de 37 m.p. şi C2 – casă de locuit în suprafaţă de 198 m.p., situat în Caracal; imobil apartament situat în Caracal.

– Fornade Delia Ionica fostă Tudor: imobil compus din suprafaţa de 397,05 m.p. teren intravilan (350,92 m.p. curţi construcţii + 46,13m.p. teren arabil) împreună cu construcţie C1-casă de locuit în suprafaţă de 138,36 m.p. situat în Călimăneşti.

Sechestru asigurator este și asupra următoarelor bunuri aparţinând SC GRION IGNIFUG SRL Slatina: garaj amplasat în mun. Slatina, autoturism marca OPEL ASTRA, autoturism marca Volkswagen.

Sentința pronunțată de Tribunalul Olt poate fi atacată cu recurs.Comenteaza acum

Alte stiri

1 martie 2019

Alunecare de teren în comuna Bustuchin, în zona râului Amaradia

Câteva gospodării din comuna Bustuchin sunt afectate de o alunecare de teren reactivată ca urmare a precipitaţiilor din ultima perioadă. Alunecarea de teren se manifestă în zona râului Amaradia, iar câteva gospodării se află în apropiere şi ...

Sumarul ediției de miercuri, 20 martie 2019

Top