6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltOlt: Braconajul piscicol s-a diminuat, spun jandarmii, dar braconierii tot scapă nepedepsiți

Olt: Braconajul piscicol s-a diminuat, spun jandarmii, dar braconierii tot scapă nepedepsiți


Acțiunile numeroase și colaborarea cu alte instituții cu drept de control au dus, au concluzionat astăzi reprezentanții IJJ Olt, la scăderea braconajului piscicol pe râul Olt.
Pescarii sportivi, în special, au atras ani al rând atentia autorităților că ceea ce se întâmplă pe râul Olt este un veritabil genocid piscicol și că, în curând, pescuitul recreativ va deveni istorie, insistând să se adopte măsuri concrete.
În urma solicitărilor repetate au avut loc mai multe întâlniri, la Slatina și în capitală, în cele din urmă hotărându-se interzicerea pescuitului comercial pe timp de noapte, la pachet cu alte măsuri de pus în practică de diverse instituții. Totul a făcut ca braconajul piscicol să se diminueze, a concluzionat astăzi adjunctul comandantului IJJ Olt, colonelul Marin Boată. „Acest lucrul-au constatat și pescarii sportivi, care ne spun că au început să prindă pește“, a declarat oficialul.
Deși pare o victorie, braconierii nu au fost anihilați. Aceștia sunt protagoniștii a 32 dosare penale, când sunt prinși li se confiscă peștele, dar puterea jandarmilor se cam oprește aici. Dosarele penale doar rareori ajung în instanță, și atunci doar pentru că pe același CNP s-au adunat foarte multe fapte în acest domeniu, aceste dosare conexându-se.
Pescarii sportivi, pe de altă parte, au fost buni de plată în primele șapte luni ale anului. Din cele 146 sancțiuni contravenționale aplicate, 106 au fost amenzi aplicate, preponderent, pescarilor sportivi, prinși fără permis cu viza la zi.
„În procent de 90 și ceva la sută amenzile au fost aplicate pentru lipsa permisului“, a informat maiorul Cristian Filip, șeful Compattimentului Prevenire și Combatere a Actelor Antisociale, pescarii sportivi prinși fără permis fiind taxați cu amenzi între 300 și 600 lei, cu posibilitatea de a plăti jumătate din valoare în 48 de ore. S-au mai dat amenzi pentru pescuit în prohibiție și „în mică măsură“ pentru nemarcarea uneltelor de pescuit (cazul pescuitului comercial).
Braconierii au rămas, în schimb, fără uneletele de pescuit interzise. Jandarmii au indisponibilizat, conform datelor din raportul prezentat astăzi, 155,705 kg de pește, 6.365 metri liniari de unele de pescuit (setci din plasă monofilament și trifilament), două unelte de tip prostovol, o unealtă tip pripon, mai multe lansete etc.
O acțiune desfășurată pe râu în colaborare cu Garda Națională de Mediu, cu sprijinul comisarilor din Tulcea, a dat, în doar trei zile, roade cât acâiunile de o jumătate de an ale jandarmilor. Acțiunea s-a desfășurat în perioada 24-26 iulie 2017 pe trei baraje din zona de sud a județului, în rândul pescarilor cu autorizație pentru pescuit industrial, rezultatele fiind: peste 7.000 metri liniari de unelte de pescuit tip setcă confecționate din plasă monofilament și trifilament (nemarcate conform legii) și peste 5.000 metri unelte de pescuit tip pripon indisponibilizate. S-au aplicat și 6 sancțiuni contravențioonale în valoare de 5.300 lei, pentru nerespectarea prevederilor legale privind desfășurarea activității de pescuit comercial.

Cum se poate pescui pe râul Olt

Conform ordinului Ministerului Mediului nr. 142 din 17 februarie 2017, pescuitul pe cele nouă baraje de pe râul Olt, din județul Olt, este permis astfel: Arcești, Slatina, Ipotești, Drăgănești și Izbiceni sunt barajele unde este permis pescuitul recreativ, Drăgășani și Strejești – pescuit comercial, Frunzaru și Rusănești – pescuit recreativ și pescuit comercial. Printr-o decizie adoptată la protestul pescarilor sportivi, acestora li se permite pescuitul și pe barajele Strejești și Drăgășani în baza permiselor de pescuit eliberate în 2016, însoțite de carnetul de membru al asociației sportive.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS