12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltOlt: Aproape 400 de fermieri, cu banii în cont pentru tomatele valorificate

Olt: Aproape 400 de fermieri, cu banii în cont pentru tomatele valorificate

Fermierii din județul Olt, cei mai numeroși beneficiari ai programului național de ajutor de minimis pentru cultura de tomate în spații protejate, își primesc în aceste zile banii. Primele sume au fost virate vinerea trecută, a declarat directorul Direcției Agricole Olt, Emil Marinescu, iar luni și marți se continuă viramentele, astfel că primii 400 de beneficiari vor avea câte 3.000 euro în cont în această perioadă.
La nivelul județului sunt 1.697 participanți în program, aproximativ 1.400 alegând să valorifice producția în prima etapă a programului. Aceștia trebuie să facă dovada, cu documente, că până la 15 iunie au valorificat cel puțin 2 tone de tomate. Producțiile lor, mult mai mari decât limita impusă, merg în cele mai mari piețe din țară încă de la sfârșitul lunii aprilie- începutul lunii mai, însă, s-au plâns fermierii inclusiv ministrului Agriculturii, Petre Daea, reușesc doar foarte greu să primească facturi în piețe pentru cantitățile livrate en-gross.
Aproape 300 de fermieri din județ s-au angajat să pună pe piață tomate obținute în solarii românești în a doua parte a anului, în lunile noiembrie și decembrie, urmând ca și aceștia să primească, după valorificare, sprijinul de 3.000 euro care se acordă fiecărui fermier pentru o suprafață de cel mult 1.000 m.p. de solar (deși pot produce pe suprafețe mult mai mari). 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS