10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltZiua Protecţiei Civile din România, sărbătorită în Olt

Ziua Protecţiei Civile din România, sărbătorită în Olt

 


La 28 februarie 2016 se împlinesc 84 de ani de la emiterea Înaltului Decret Regal prin care Regele Carol al II-lea aproba Regulamentul Apărării Pasive, consfințind apariția primelor structuri de protecție civilă în țara noastră.

La sediul ISU Olt din municipiul Slatina, în prezența prefectului Petre-Silviu Neacșu, Marius Oprescu, Președintelui Consiliului Județean Olt, cadrelor militare în rezervă și cadrelor inspectoratului, a avut loc,  astăzi, începând cu ora 11.00, l o ședință festivă dedicată Zilei Protecției Civile din România.
În cadrul ceremoniei au fost prezentate mesajele de felicitare din partea oficialităților centrale, au fost acordate diplome cadrelor militare în rezervă care au activat în domeniul protecției civile, au fost înaintate în grad cadrele militare care s-au remarcat în activitatea desfășurată, s-au prezentat repere din activitatea SMURD și au fost premiați mai mulți pompieri.
Cu ocazia Zilei Protecției Civile, au fost înaintați în gradul următor, înainte de expirarea stagiului minim în grad, cinci pompieri: în gradul de maior, căpitan Nuță Gigi – Detașamentul Caracal; în gradul de plutonier adjutant – plutonier major Dincă Liviu – Serviciul Logistic, plutonier major Marineci Adrian – Detașamentul Slatina, plutonier major Vioreanu Marian – Detașamentul Slatina, plutonier major Ionescu Laurențiu – Detașamentul Caracal.
De asemenea, au fost acordate diplome aniversare și diplome de merit cadrelor militare în rezervă care au activat în domeniul protecției civile, dar și pompierilor care s-au remarcat prin profesionalism și spirit civic în diverse situații.
Au fost acordate diplome aniversare domnului col. (r) Răduică Marin, domnului col. (r) Ivănescu Marin, domnului col. (r) Buican Dumitru, domnului col. (r) Vulpe Marian, domnului lt. col. (r) Tache Ion, domnului lt. col. (r) Răgălie Gheorghe, domnului plt. adj. șef (r) Pavel Ion.
În cadrul festivităților au fost prezentate și repere din activitatea SMURD Olt, structură care a fost operaționalizată în urmă cu opt ani, în data de 28 februarie. La opt ani de la operaționalizarea SMURD, Lt. col. Zaharia Lucian și Plt. adj. Micu Mihai au primit diplome de merit în semn de mulțumire pentru implicarea în dezvoltarea acestei structuri la nivelul județului Olt.

Tot în cadrul ceremoniei de astăzi, a fost prezentată și echipa de scafandri a ISU Olt. Aceasta a fost operaționalizată în luna februarie, în cadrul Detașamentului Slatina și va asigura intervenția la nivelul întregului județ.
Echipajul este format din trei pompieri, care au absolvit cursul de scafandru autonom, desfășurat la Centrul de Scafandri al Ministerului Apărării Naționale, din municipiul Constanța. Școlarizarea scafandrilor olteni a fost realizată cu sprijinul Consiliului Județean Olt, iar autospeciala pentru transportul scafandrilor la locul intervenției și echipamentele specifice au fost achiziționate prin proiectul cu fonduri europene „Răspunsul eficient salvează vieți”.
La final au fost prezentate autospecialele și echipamentele cu care pompierii intervin în sprijinul populației și au fost organizate o serie de exerciții demonstrative.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS