17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltTineri din Olt, Lom şi Dimitrivgrad vor să-şi cunoască rădăcinile

Tineri din Olt, Lom şi Dimitrivgrad vor să-şi cunoască rădăcinile

În Slatina, județul Olt, Asociația ”Prietenii Omului – Umanism, Cultură”,în parteneriat cu Community Fundation” din localitatea Lom/Bulgaria şi Centrul Cultural Dimitrovgrad/Serbia a desfășurat, în perioada 02 – 10 noiembrie 2016, proiectul ”Să ne cunoaștem rădăcinile” (”Knowing our roots”). Acesta a abordat o temă destul de neglijată în zilele noastre, și anume tradițiile și obiceiurile străvechi, alterate de trecerea nemiloasă a timpului, dar și evoluția rapidă a tehnologiei.
Proiectul a constat într-un schimb de tineri la care au luat parte 36 de participanți cu vârstele cuprinse între 16-21 ani, provenind din cele trei țări balcanice (România, Bulgaria și Serbia).
Obiectivul general al proiectului ”Să ne cunoaștem rădăcinile” a fost promovarea interacțiunii dintre generația tinerilor și cea a vârstnicilor, acest lucru fiind posibil prin redescoperirea valorilor, tradițiilor și a patrimoniului etno-cultural.Obiectivele specifice au vizat conștientizarea rolului pe care tezaurul etno-cultural îl are în dezvoltarea profesională și personală a tinerilor atât în mediul rural, cât și urban; promovarea unor activități alternative de petrecere a timpului liber într-un mod benefic și sănătos pentru tinerii a căror singură preocupare este urmărirea serialelor TV sau uploadarea selfiurilor pe Facebook și alte rețele de socializare.
Activitățile derulate în cadrul celor 9 zile de proiect au fost dintre cele mai diverse, de la ateliere creative de pictură, dans și cântece populare, la jocuri bazate pe metode nonformale, printre care se numără: Biblioteca Vie, Open Cafe, Teatru Forum și Teatru Labirint. În aceste activități a fost implicată și comunitatea locală nu doar în scopul participării pasive, ci și prin împărtășirea de informații cu referire la tradițiile, obiceiurile, superstițiile și basmele zonei din care provin. Spre exemplu, în cadrul ”Bibliotecii Vii” au fost invitați reprezentanți ai vechilor meserii (olar, cojocar, sculptor în lemn, artizan, preot), dar și un voluntar care a povestit despre cum au fost experiențele sale de voluntariat nu doar în România, ci și în alte țări, plecat fiind prin programul Erasmus+.
Redescoperindu-și valorile culturale, participanții din grupul țintă au dobândit cunoștințe legate de amplul tezaur folcloric național, și-au dezvoltat competențele lingvistice, comunicând predominant în limba engleză, spiritul de echipă și de inițiativă.
Proiectul ”Să ne cunoaștem rădăcinile” se va încheia cu adevărat abia la începutul lunii februarie 2017, finalul acestuia fiind marcat de diseminarea rezultatelor proiectului multicultural prin realizarea de materiale promotionale : „revista proiectului”; „interviul proiectului”, „pliant cu rezultatele proiectului in lb.romana/engleza; DVD-ul cu „atelierul „ proiectului ; prezentari pawer point a activitatilor desfăşurate. Toate aceste materiale realizate de cei 12 tineri participanţi la proiect vor fi distribuite în comunitate şi în cele două din Lom/Bulgaria şi Dimitrivgrad/Serbia în luna ianuarie 2017.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS