8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltOlt: Prevenirea incendiilor, o prioritate în activitatea pompierilor

Olt: Prevenirea incendiilor, o prioritate în activitatea pompierilor

În baza planului de măsuri privind controalele de prevenire a situaţiilor de urgenţă la obiective cu afluenţă de persoane din categoria cluburi, baruri, discoteci, săli de cinematograf, săli de spectacole și centre comerciale, în perioada 06.11 – 15.12.2015, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Matei Basarab” al judeţului Olt a organizat şi desfăşurat o serie de acţiuni de control. Toate activitățile desfășurate de pompieri au avut ca scop asigurarea unui climat de siguranță în rândul cetățenilor și promovarea unei culturi de securitate la incendiu în rândul populației.

S-au executat un număr de 88 de acţiuni inopinate de control în localităţile Slatina, Caracal, Corabia, Balș, Scornicești, Valea Mare, Gostavățu, Crâmpoia, Izbiceni, Osica de Sus, Brâncoveni, Curtișoara, Găneasa, Găvănești, Iancu Jianu, Leleasca, Teslui și Vulturești. În cadrul controalelor, inspectorii de prevenire au depistat 412 încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor, 61 dintre acestea fiind soluționate pe timpul controalelor. Pentru neregulile constatate au fost aplicat 136 sancţiuni contravenţionale, în cuantum de 1.165.000 lei. Acțiunile de control au fost desfășurate cu sprijinul Inspectoratului Județean de Poliției și Inspectoratului Județean de Jandarmi.

Principalele nereguli identificate în teren au constat în: lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu, deficiențe privind organizarea activităţii de apărare împotriva incendiilor, neechiparea cu instalații de stingere a incendiilor ori de detectare, semnalizare și avertizare a incendiului, nereguli din punct de vedere al prevenirii situațiilor de urgență, având caracter tehnic (instalații electrice exploatate cu deficiențe, limitarea propagării focului, etc.).

La cinci obiective din categoria cluburilor, barurilor și restaurantelor din Slatina, Balș, Corabia și la un obiectiv din categoria centrelor comerciale din Slatina, controlate în intervalul 06.11-15.12.2015, au fost constatate nereguli prevăzute de Hotărârea de Guvern nr. 915 /2015 privind stabilirea criteriilor pentru oprirea funcționării ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor determinate de încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu în ceea ce privește periclitarea vieții ocupanților și forțelor de intervenție, neasigurarea stabilității elementelor portante, respectiv a limitării propagării focului și fumului în interiorul edificiului și la vecinătăți. La alte două obiective din Caracal, verificate în perioada 15-24.12.2015, au fost descoperite nereguli prevăzute H.G. 915/2015. În aceste cazuri, a fost dispusă măsura complementară de oprire a funcționării, până la intrarea în legalitate.

Personalul care desfășoară activități de control trebuie să poarte uniformă militară și să prezinte legitimația de control și ordinul de serviciu înainte de începerea acțiunii de control.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS