12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMehedinţiTrei ordine de protecţie provizorie pentru violenţă domestică, emise de poliţiştii mehedinţeni

Trei ordine de protecţie provizorie pentru violenţă domestică, emise de poliţiştii mehedinţeni

În acest weekend, polițiștii mehedințeni au emis trei ordine de protecție provizorii față de trei bărbați, cu vârste cuprinse 43 și 58 de ani, din județul Mehedinți.
Aceștia, pe fondul consumului de alcool, dar și a altor aspecte ale vieții familiale, au agresat atât verbal cît și fizic membrii familiei.
Victimele nu au solicitat îngrijiri medicale de specialitate, dar au cerut ajutorul polițiștilor care au intervenit în cel mai scurt timp pentru aplanarea stărilor conflictuale și crearea unui climat de liniște și siguranță.
Față de persoanele respective oamenii legii au emis ordine de protecție provizorii, pentru o perioadă de cinci zile și au deschis și dosare penale pentru infracțiuni amenințare, distrugere și violență în familie,

Polițiștii Postului Gruia au fost sesizați de un bărbat de 82 ani, din localitate, cu privire la faptul că în ziua de 09 mai a.c., în jurul orei 20.00, în timp ce se afla la domiciliu, a fost agresat de fiul său, de 58 ani. De asemenea, pe fondul consumului de alcool, bărbatul a distrus două fereste ale locuinței și l-a amenințat pe octogenar. Victima nu a solicitat îngrijiri medicale, însă polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu pe numele agresorului.

Poliția municipiului Drobeta Turnu Severin a fost sesizată de o femeie de 50 ani, din municipiu, cu privire la faptul că în timp ce se afla la domiciliu, a fost agresată de soțul său.
La fața locului s-a deplasat o patrulă de poliție din cadrul Biroului de Ordine Publică, iar din verificări s-a stabilit că soțul apelantei, în vârstă de 51 ani, din municipiu, în urma unui conflict spontan generat de aspecte ale vieții familiale, a agresat atât soția cât și pe fiica acestora de 16 ani. Victimele nu au suferit leziuni care să necesite îngrijiri medicale, iar față de bărbatul de 51 ani, polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu. Totodată, a fost deschis un dosar penal sub aspectul săvîrșirii infracțiunii de violență în familie.

Poliția municipiului Drobeta Turnu Severin a fost sesizată prin S.N.U.A.U. 112, de către un bărbat de 43 ani, din oraşul Vînju Mare, județul Mehedinți, referitor la faptul că, la locuinţa soţiei sale, de 27 ani, din municipiul Drobeta Turnu Severin, judeţul Mehedinţi, o persoană intenționează să întreţină raporturi sexuale cu aceasta şi copiii săi.
La faţa locului s-a deplasat o patrulă de poliție din cadrul Biroului Ordine Publică al Poliţiei municipiului Drobeta Turnu Severin, care au identificat în scara imobilului, pe apelant, în timp ce lovea uşa apartamentului, intenţionând să pătrundă în locuinţă. La sosirea polițiștilor, bărbatul manifesta un comportament agresiv, iar din verificările efectuate s-a stabilit că aspectele sesizate de acesta nu se confirmă, motiv pentru care polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu, pentru o perioadă de 5 zile.

În primele patru luni 2019, polițiștii mehedințeni au emis 14 ordine de protecție provizorii, dintre care cinci la solicitarea victimei, iar nouă la solicitarea altor instituții. 12 ordine de protecție provizorii au fost emise în mediul urban, iar 2 în mediul rural.

Pentru a veni în  sprijinul victimelor, legislația privind violența domestică a fost modificată și completată (prin Legea nr. 174 din 13 iulie 2018), fiind reglementată modalitatea de intervenție a polițiștilor în cazurile de violență domestică și emiterea ordinului de protecție provizoriu de către aceștia. Astfel, la sfârșitul anului trecut, a fost aprobat și publicat în Monitorul Oficial Ordinul ministrului afacerilor interne și al ministrului muncii și justiției sociale nr. 146/2578/2018 privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violență domestică de către polițiști.

De la data de 28 decembrie 2018, polițiștii pot emite ordinul de protecție provizoriu, prin care se dispun, pentru o perioadă de 5 zile, una sau mai multe măsuri de protecție a victimelor.
Ordinul stabilește procedura de intervenție a polițiștilor, de cooperare cu celelalte instituții cu atribuții în prevenirea și combaterea violenței domestice, metodologia de utilizare a formularului de evaluare a riscului și procedura de emitere a ordinului de protecție provizoriu, precum și cea de punere în executare a acestuia.

Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.
În cadrul intervențiilor, polițiștii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor și pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă și adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate și, dacă se impune, solicită intervenția echipelor medicale. Informează atât victima, cât și agresorul, cu privire la drepturile și obligațiile lor și măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situației de fapt.

De asemenea, sesizează structurile specializate ale Poliției Române sau ale altor instituții în situația în care, în urma verificării sesizării, sunt constatate și alte fapte incriminate, obținând probe, după caz.

Ordinul prevede și modul în care polițiștii trebuie să acționeze în situații speciale, spre exemplu în cazul evacuării agresorului din imobil.
Cu ocazia intervenţiei, în vederea stabilirii existenţei unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea persoanelor să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, poliţiştii evaluează situaţia de fapt pe baza formularului de evaluare a riscului ce cuprinde 21 de întrebări. Pe baza răspunsurilor, se stabilește dacă există realmente riscul ca viaţa sau integritatea fizică a victimei să fie pusă în pericol.

Primele șapte întrebări se referă la situații de o gravitate mai ridicată. Astfel, printre altele, victima va trebui să răspundă la următoarele întrebări: „Agresorul/agresoarea a încercat vreodată să vă ucidă?”, „A folosit vreodată arme sau obiecte care să vă rănească?” sau „În urma acestui incident aţi suferit leziuni? Echimoze, Excoriaţii, Plăgi tăiate/înţepate/împuşcate, Arsuri, Mutilări, Altele?”.
Dacă la două din primele şapte întrebări răspunsul este afirmativ, poliţistul va încadra situaţia ca având un „risc iminent pentru victimă” şi va putea emite ordinul de protecţie provizoriu.

În situaţia în care concluziile rezultate în urma întocmirii formularului de evaluare a riscului indică existenţa unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea victimei să fie pusă în pericol, poliţistul care a întocmit formularul de evaluare a riscului emite ordinul de protecţie provizoriu. „Cu ocazia evacuării temporare din locuinţă, agresorului i se oferă timpul strict necesar pentru ca acesta să îşi poată lua asupra sa documentele de identitate, bani, medicamentele sau alte bunuri personale de strictă necesitate”.

Față de agresor, polițistul, prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune și alte obligații sau interdicții, și anume: păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de resedință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS