Acasă Local Gorj Instalație pentru depoluare la o termocentrală a CEO

Instalație pentru depoluare la o termocentrală a CEO

Sucursala Electrocentrale de la Turceni, amendată pentru poluare
Sucursala Electrocentrale de la Turceni, amendată pentru poluare

O investiție este programată în perioada imediat următoare la o termocentrală a Complexului Energetic Oltenia. Vor fi asigurate echipamente și materiale pentru realizarea unei instalații de umectare la depozitul de zgură și cenușă de la Termocentrala Turceni. Se are în vedere achiziția de țevi de alimentare cu apă, aspersoare și alte echipamente pentru realizarea circuitelor. Bugetul alocat de administrația companiei energetice este de peste 11.000 de lei.

Circuitele de apă vor asigura transportul apei către depozitul de cenușă pentru ca aceasta să fie udată periodic. În acest fel pulberile nu se vor mai ridica în atmosferă în perioadele cu vânt și secetă puternică.

Investiția va asigura calitatea aerului conform cerințelor impuse de Garda de Mediu și a prevederilor Legii 104 din 2011, privind calitatea aerului. Aproape an de an au loc poluări cu praf de la depozitele din cadrul termocentralelor din cadrul Complexului Energetic Oltenia.

Amendate pentru poluare cu praf

Este de amintit că Garda de Mediu a amendat, recent, Complexul Energetic Oltenia pentru poluările cu pulberi de la cele trei sucursale electrocentrale de la Turceni și Rovinari.

Astfel, spulberări masive de praf au fost constatate săptămâna trecută de pe depozitele de zgură și cenușă aparținând celor două termocentrale Rovinari și Turceni, din cadrul Complexului Energetic Oltenia. Comisarii Gărzii de Mediu Gorj au efectuat de urgență controale la cele două termocentrale, pentru a vedea modul de aplicare al măsurilor de combatere a spulberărilor de praf, în perioade cu vânt puternic. În niciunul din cele două cazuri nu s-a intervenit corespunzător, motiv pentru care ambele termocentrale au fost sancționate cu amenzi în valoare de 15 000 lei fiecare.

Grupul 5 va beneficia de o instalație de preluare a cenușii

În același timp, o instalație de preluarea a cenușii va fi montată la grupul energetic numărul 5 de la Sucursala Electrocentrale de la Rovinari. Grupul energetic numărul 5 este încă în modernizări și va beneficia de instalațiile de desulfurare ale grupului energetic numărul 3 care a fost închis anul trecut. Holcim România a încheiat un parteneriat cu Termocentrala de la Rovinari va realiza o instalație pentru a prelua zgura și cenușa care va rezulta în urma arderilor de la cazanul modernizat și de la celelalte grupuri energetice.

Este necesar însă un studiu de impact asupra mediului care va sta la baza emiterii Acordului de Mediu de către autoritățile de resort. Proiectul companiei Holcim prevede construirea unei instalații de preluare, transport și expediție cenușă pentru blocul energetic numărul 5 de la Sucursala Electrocentrale de la Rovinari. Fabricile de gips carton folosesc cenușa rezultată în urma arderilor cărbunelui în cazanele de la termocentralele Complexului Energetic Oltenia. Este o materie primă pe care compania energetică o deține în cantități foarte mari în depozitele de zgură și cenușă din apropierea termocentralelor.

Poluare și CO2

Complexul Energetic Oltenia este considerat unul dintre marii poluatori din țară. Pe lângă poluarea de la depozitele de zgură și cenușă, se mai produce și poluarea la coșul termocentralelor care ard cărbune pentru a produce energie electrică. Din cauza emisiilor de CO2, Complexul Energetic Oltenia este obligat să achite an de an taxe de sute de milioane de euro. Complexul Energetic Oltenia a finalizat la această dată achiziționarea certificatelor de CO2 aferente producției de energie electrică a anului 2023, respectând obligațiile de conformare. Achizițiile certificatelor de CO2 (EUA) au fost efectuate pe Piața Primară EEX și Piața Secundară Spot EEX.

Complexul Energetic Oltenia s-a încadrat în fiecare an în termenul prevăzut de legislație pentru conformarea achiziției întregii cantități de certificate de CO2 corespunzătoare energiei produse. An de an Complexul Energetic Oltenia are nevoie de câteva sute de milioane de euro pentru plata certificatelor de CO2. De altfel, compania beneficiară de ajutoare financiare de stat pentru a achita taxa de poluare. În schimbul ajutoarelor financiare, compania este obligată să implementeze un Plan de restructurare. Astfel, se va renunța treptat la carierele miniere și la grupurile pe bază de cărbune și se vor construi grupuri pe gaze natural și parcuri fotovoltaice. Termenele de începere a lucrărilor a fost însă de mult depășite.

Citește și: Sute de gospodării vor beneficia de programul „Prima conectare la sistemul public de alimentare cu apă și canalizare”

Exit mobile version