Acasă Local Gorj Spitalul Județean Târgu Jiu a rămas trei zile fără medici cardiologi de...

Spitalul Județean Târgu Jiu a rămas trei zile fără medici cardiologi de gardă

Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu are doar trei cardiologi
Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu are doar trei cardiologi

Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu nu a asigurat linie de gardă în specialitatea cardiologie timp de trei zile.
La Secția Cardiologie, din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu mai activează trei medici. Niciunul nu a dorit să facă gărzi în ultimele două zile ale anului trecut, respectiv în prima zi a acestui an. Prefectul de Gorj, Iulian Popescu, a declarat că a fost sunat de pacienți care i-au relatat despre lipsa medicilor cardiologi. Prefectul a anunțat că va solicita un control din partea Ministerului Sănătății la unitatea medicală din Târgu Jiu.

„Lipsa gărzilor efectuate de medicii cardiologi reprezintă o situație foarte gravă, care pune în pericol viețile gorjenilor cu urgențe. Este crucial să se ia măsuri pentru a asigura disponibilitatea constantă a personalului medical specializat în cardiologie. În situații critice, lipsa unui specialist afectează negativ rata de supraviețuire și starea de sănătate a gorjenilor…Din nefericire, managementul Spitalului Județean a reușit această contra-performanță criminală, să nu fie în stare să acorde comunității servicii medicale esențiale, după ce ani de zile a disprețuit cadrele medicale.

Solicit public pe această cale managerului Spitalului Județean Gorj să prezinte un raport cu motivele din cauza cărora s-a ajuns să nu avem niciun medic cardiolog de gardă în Spitalul Județean de Urgență, într-o perioadă critică: 31.12.2023-02.01.2024, pentru o specializare care reprezintă principalul motiv de deces în România (conform datelor Societății Române de Cardiologie, bolile cardiovasculare sunt responsabile în țara noastră pentru aproximativ 60% din decese). De asemenea, zilele următoare voi expune această situație conducerii Ministerului Sănătății și voi solicita o analiză a managementului Spitalului Județean Gorj”, conform unui anunț al prefectului de Gorj, Iulian Popescu.

Cei trei medici rămași nu au dorit să facă gărzi

Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu au recunoscut faptul că unitatea medicală a rămas timp de trei zile fără medici cardiologi pentru linia de gardă. Niciunul nu a dorit să facă gărzi la final de an și în prima zi a anului 2024. Unitatea medicală are încheiate contracte și cu alți medici din țară pentru linia de gardă, însă nici aceștia nu au fost programați pentru gărzi la final de an.

„Nu am avut gardă în specialitatea cardiologie pe 30.12.2023, 31.12.2023 și pe 01.01.2024. Gărzile sunt afișate pe site din timp. Nu a dorit niciun medic să efectueze gărzi în perioada respectivă. La Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu mai sunt încadrați trei medici cardiologi. Mai sunt câțiva de la alte unități medicale care au contract doar pentru linia de gardă, cu Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu. Nici aceștia nu au efectuat gărzi în zilele respective. Probabil că au fost programați la alte spitale… Pentru luna ianuarie, linia de gardă în specialitatea cardiologie nu este asigurată în zilele de 01, 05, 09,16 și 30.

Medicii interniști pot asigura serviciul de gardă în specialitatea cardiologie

În conformitate cu prevederile Ordinului 870/2004, medicii în specialitatea medicină internă pot asigura serviciul de gardă în specialitatea cardiologie. Motiv pentru care au fost înaintate adrese către UPU, dar și către Secțiile Medicină Internă 1 și 2 pentru a asigura urgențele cardiologice.

Astfel, asistența medicală a fost asigurată, chiar dacă linia de gardă în specialitatea cardiologie nu a avut acoperire. În zilele de 30 și 31 decembrie 2023 și 1 ianuarie 2024 nu au fost raportate incidente cu privire la asigurarea asistenței medicale de urgență în specialitatea cardiologie.

Conducerea SJU va înainta zilele următoare, un nou memorandum către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației pentru deblocarea în regim de urgență a posturilor de medici vacante, în specialitățile deficitare:

  • cardiologie,
  • diabet zaharat,
  • radiologie,
  • pneumologie.”, a declarat Mihaela Țicleanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu.

Medicii au renunțat de anul trecut la gărzi

Este de amintit că Secția de Cardiologie a Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu a rămas fără linie de gardă, începând din data de 20 mai 2023, după ce cinci medici, din cei șapte care efectuau gărzi, au cerut încetarea contractelor de muncă pentru asigurarea continuității liniei de gardă. Situația a devenit de-a dreptul gravă, în contextul în care, în timp ce conducerea spitalului încerca să-i convingă să revină asupra deciziei, cei cinci medici au demisionat și din activitatea curentă.

Motivele invocate de medicii care au renunțat la gărzi au fost numărul mare de prezentări în Camera de gardă și consulturile interdisciplinare existente la nivelul unității medicale.

Tariful de gardă este calculat având la bază salariul din 2018. Unul dintre cardiologi spunea chiar că salariul său de bază era de 7.000 de lei, în timp ce un șef de tură de la un cunoscut retailer din construcții primea la 6.000 de lei. În prezent, SJU Târgu Jiu mai are angajați doar trei medici cardiologi(doi în Secția Cardiologie și unul în cabinetul din Ambulatoriu). Județul Gorj era pe primul loc la nivel național în ceea ce privește bolile cardiovasculare raportat la totalul populației.

Citește și: Scandal într-o sală de jocuri de noroc din Târgu Jiu

Exit mobile version