Acasă Local Gorj UATAA nu are bani pentru cărbune și face apel către datornici

UATAA nu are bani pentru cărbune și face apel către datornici

Numai combustibilul pentru o lună de iarnă se ridică la suma de 2.600.000 lei
Numai combustibilul pentru o lună de iarnă se ridică la suma de 2.600.000 lei


Uzina de Agent Termic și Alimentare cu Apă (UATAA) din Motru nu are fonduri pentru a cumpăra cărbune pentru perioada de iarnă.

Conducerea UATAA Motru le reamintește asociațiilor de proprietari și locatarilor branșați la sistemul de căldură centralizat faptul că, furnizarea agentului termic pentru încălzire depinde strict de modul în care își achită datoriile restante. Uzina are de recuperat de la beneficiari aproape 16 milioane de lei. Este nevoie de cărbune și păcură pentru a asigura agentul termic în perioada de iarnă. Costul lunar al combustibilului trece de 2,6 milioane de lei.

„În situația în care nu se vor intensifica încasările și nu se vor vira (către UATAA) sumele de bani necesare achiziționării combustibilului necesar pornirii, nu vom putem livra agent termic, indiferent de temperaturile înregistrate. Sumele achitate de Asociații în lunile de vară au asigurat numai plata energiei electrice consumate și parțial a combustibilului, reparațiile și celelalte cheltuieli fiind asigurate din economiile unității din perioada de iarnă.

De asemenea, menționăm că sumele primite de la Primăria Municipiului Motru cu titlu de subvenție despre care a făcut vorbire domnul primar,au fost virate în decembrie 2022 și au fost folosite în procesul de producție din iarna precedentă. Informăm populația că, numai combustibilul pentru o lună de iarnă se ridică la suma de 2.600.000 lei, iar dacă până la 15 octombrie 2023 Asociațiile de Proprietari nu virează sumele necesare pentru achiziționarea cel puțin a combustibilului pentru o jumătate de lună(1.300.000 lei) unitatea noastră nu va putea începe furnizarea agentului termic indiferent de temperaturile înregistrate. Facem apel la datornici cât și la reprezentanții Asociațiilor de Proprietari să dea dovadă de responsabilitate și să înțeleagă că, funcționarea în perioada următoare depinde strict de dumnealor”, potrivit UATAA Motru.

Dependentă de cărbune în următorii ani

Este de amintit că în următorii 5 – 7 ani Uzina de Agent Termic și Alimentare cu Apă din Motru va rămâne dependentă de cărbunele de la Complexul Energetic Oltenia. Primăria Motru a declanșat procesele pentru începerea lucrărilor în ceea ce privește modernizarea instalației de evacuare a zgurii și cenușei din cazanul principal al Uzinei de Agent Termic și Alimentare cu Apă din Motru. Lucrările de modernizare și montaj ar trebui să fie demarate la începutul anul viitor, în funcție și de condițiile meteorologice.

Bugetul pentru execuția lucrărilor la instalația amintită este de peste 27 de milioane de lei fără TVA. Constructorul va trebui să realizeze o instalație de evacuare a zgurii și cenușii de la cazanul CR0102 la UATAA Motru S.A. – furnizorul de agent termic din municipiul Motru. Instalație este formată din benzi transportoare, concasoare, umidificatoare de cenușă, elevatoare cu cupe, siloz de depozitare. Contractul mai presupune întocmirea documentației tehnice de execuție și obținere a autorizației de construire, precum și executarea unor lucrări conexe: construcție depozite intermediare de depozitare a zgurii și modernizarea drumurilor de acces în interiorul incintei și al drumului de acces la depozitul final.

De asemenea, va fi instruit personalul care va exploata instalația ce face obiectul principal al contractului. Lucrările trebuie să fie finalizate în 12 luni. Instalația modernizată va deservi grupul pe bază de cărbune care produce agent termic și energie electrică în cogenerare. Cazanul va avea nevoie de cărbunele de la Cariera Roșiuța. Aceasta se va închide în 2030, conform Planului de restructurare al CEO.

Citește și: Un tată din Târgu Jiu nu își mai găsește fiul

Exit mobile version