Acasă Local Gorj Igienizare în blocurile groazei de la Mătăsari

Igienizare în blocurile groazei de la Mătăsari

Blocurile groazei au fost abandonate după 1990
Blocurile groazei au fost abandonate după 1990

Blocurile groazei de la Mătăsari, județul Gorj vor fi igienizate și reparate. După trei decenii de când au fost lăsate în paragină, imobilele vor beneficia de un program al autorităților locale, în încercarea de a fi puse în valoare. Unele nu mai sunt locuite sau sunt locuite parțial, iar altele arată cumplit, fiind adevărate pericole pentru sănătatea publică.

Programul Primăriei Mătăsari vizează igienizare și refacerea instalațiilor interioare de canalizare menajeră și pluvială la subsolul blocurilor afectate. Reabilitarea are în vedere următoarele blocuri de locuințe: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, B7, B8, B9, B10, A18, A19, A20, A21, A22, A23, A24, A43, A44, A47 și C2A. Bugetul alocat de Primăria din Mătăsari pentru a scoate din mizerie blocurile groazei este de este 1,44 de milioane de lei.

Lucrările ar trebui să fie demarate până în această toamnă.

Ce presupune proiectul

Proiectul presupune:

  1. Lucrări de igienizare:
  • vidanjarea apelor menajere acumulate;
  • strângerea deșeului rezultat, încărcarea și transportul acestuia;
  • spălarea subsolului cu ajutorul utilajului ’’woma’’ cu jet de apă de înaltă presiune;
  • vidanjarea apelor rezultate în urma spălării;
  • dezinfecție cu var cloros;
  • desfundarea bazei, după caz;
  • înlocuire ușa acces prin montarea unei noi uși de acces din PVC, culoare alb;
  • strângere și evacuare toate elementelor regăsite la subsol;
  1. Lucrări de instalații:
  • se vor dezafecta toate instalațiile de canalizare aflate la subsol,
  • se vor evacua din acesta
  • se vor prelua coloanele verticale conform detaliilor de executie, se vor transporta ( înlocui ) cu conducte PVC.

Trei vor fi demolate

De asemenea, se și desființează câteva blocurile groazei de la Mătăsari, construite pentru angajații din minerit. Este vorba de blocuri de locuințe colective rămase nefinalizate. Aici ar fi trebuit să fie cazate familiile minerilor din Bazinul Jilț. Nu a mai fost cazul pentru că blocurile au rămas ca niște stafii, investiția nemafiind finalizată.

Primăria Mătăsari și-a propus acum să treacă la demolarea clădirilor existente și să da o altă folosință terenului și să modifice și aspectul zonei. Bugetul pentru activitățile de demolare și amenajare a terenului este de peste 2 milioane de lei. Imobilele sunt practic abandonate și în unele apartamente fără ferestre și uși e plin de gunoi și aici își găsesc adăpost câinii. Unele spații sunt adevărate focare de infecție. Astfel, o dată cu demolarea clădirilor vor fi igienizate zonele respective. Blocurile au fost construite în 1985 în centrul comunei. La vremea respectivă planul era ca Mătăsari să fie declarat oraș și era necesară o urbanizare rapidă.

Citeşte şi: Șoferiță din Gorj, implicată într-un grav accident rutier. A povestit prin ce a trecut

Exit mobile version