Acasă Local Gorj Grupurile pe gaze de la CEO, prevăzute și cu instalații de hidrogen

Grupurile pe gaze de la CEO, prevăzute și cu instalații de hidrogen

CEO- Rovinari

Daniel Burlan, președintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia, a declarat că viitoarele grupuri energetice pe bază de gaze naturale vor fi prevăzute cu instalații pentru a putea furniza și hidrogen.

Este vorba de un procent de până în 30% din totalul gazelor folosite pentru producerea de energie electrică. Ar putea fi o premieră pentru sistemul energetic românesc. Grupurile pe gaze naturale vor putea să folosească până la 30% hidrogen. Vor prevăzute cu instalațiile pentru hidrogen.

Cel mai probabil grupurile pe gaze naturale de la Complexul Energetic Oltenia vor putea fi folosite din 2027 și vor fi finalizate lucrările în 2026, conform Planului de restructurare și decarbonare”, a declarat Daniel Burlan, președintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia.

Două grupuri pe gaze capabile să folosească și hidrogen

Complexul Energetic Oltenia și-a propus să construiască un grup pe gaze naturale la Termocentrala de la Turceni și unul la Ișalnița. Pentru grupul pe gaze naturale de la Termocentrala Ișalnița urmează să fie semnat un acord cu ALRO pentru înființarea unei societăți mixte. Cota CE Oltenia deținută din capitalul social va fi de 59,9% și reprezintă o contribuție de 65 de milioane de euro.

Investitorul selectat, ALRO SA, va participa cu o cotă deținută din capitalul social de 40,1%, reprezentând o contribuție de peste 43,5 milioane de euro.Valoarea totală a proiectului este estimată la 506 milioane de euro. Proiectul a primit finanțare și din Fondul de Modernizare, iar noua societate mixtă (SPV) va beneficia de o finanțare nerambursabilă de 50% din proiect. Guvernul României urmează să plătească aceste sume direct către noul SPV, în calitate de beneficiar final al Fondului de Modernizare, pe baza contractului de finanțare care va fi încheiat între SPV și Ministerul Energiei.

Vor să le construiască în 4 ani

De asemenea, proiectul va beneficia de o finanțare bancară pentru care CE Oltenia a mandatat, în august 2022, o bancă comercială importantă să acționeze în rol de aranjor al sindicalizării. „Termenul de punere în funcțiune a centralei electrice pe gaze de la Ișalnița este anul 2026. Va înlocui unitățile 7 și 8, ambele pe cărbune, cu o capacitate de 315 MW.

ALRO – unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați vertical, după capacitate, din Europa – a fost selectat în urma unui proces angajant de selecție organizat de CE Oltenia pentru a construi împreună centrala pe gaze de la Ișalnița, cu o capacitate de 850 MW. Asocierea urmează să fie aprobată de organele corporative ale celor două companii. Proiectul Ișalnița face parte din Planul de Restructurare a CE Oltenia, care a fost aprobat de Comisia Europeană în ianuarie 2022 și care prevede, printre altele, construirea a 2 centrale pe gaze și a 8 parcuri fotovoltaice în vederea diversificării mixului energetic și a tranziției la surse de energie mai puțin poluante, precum și restabilirea viabilității companiei” conform Complexului Energetic Oltenia.

Exit mobile version