Acasă Local Gorj Medicii de familie din Gorj așteaptă banii din PNRR pentru modernizarea cabinetelor

Medicii de familie din Gorj așteaptă banii din PNRR pentru modernizarea cabinetelor

Colegiul Medicilor cere suplimentarea locuri la rezidenţiat pentru medicină de familie
Colegiul Medicilor cere suplimentarea locuri la rezidenţiat pentru medicină de familie

Medicii de familie din județul Gorj așteaptă finanțări din Planul Național de Redresare și Reziliență pentru a putea să își modernizeze cabinetele și dispensarele. Se acordă suma de 45.000 de euro pentru achiziția de echipamente medicale și 15.000 de euro pentru modernizarea și reabilitarea clădirilor în care își desfășoară activitatea medicii de familie și personalul aferent.

Mihai Moisescu, președintele Asociației Patronatelor Medicilor de Familie din județul Gorj, a declarat că a depus personal un proiect pentru accesarea de finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență, însă încă nu au fost alocate sumele prevăzute pentru Sănătate. Mihai Moisescu este de părere că multe cabinete medicale din județ au nevoie de reparații și de echipamente medicale și acest lucru nu poate fi asigurat din buzunarul medicilor de familie.

Ar putea crește calitatea serviciilor medicale

În urma achizițiilor de echipamente și aparatură specifică ar putea crește calitatea serviciilor oferite în cabinetele medicilor de familie și acest lucru ar degreva de pacienți Unitățile de Primiri Urgențe din spitale.

„Sunt fonduri în PNRR pentru modernizare dispensare. Este o măsură foarte bună pentru a avea servicii medicale de calitate și în mediul rural. Am depus pentru finanțarea maximă. Este vorba de peste 50.000 de euro. Și alți medici de familie așteaptă banii. O sumă foarte bună pentru achiziția de echipamente medicale și pentru renovări. Sunt fonduri de la comunitatea europeană și probabil că sunt necesare anumite verificări.

Cabinetele medicilor de familie au nevoie de echipamente precum: spirometru, electrocardiograf, aparatură pentru radiografii, de ce nu. Se va reduce mult presiunea pe UPU, dacă la nivelul dispensarelor și cabinetelor medicilor de familie vor avea loc anumite tipuri de intervenții medicale. Este important să se revină la medicul generalist. La nivelul medicului de familie se pune de foarte multe ori diagnosticul și se face trimiterea către medicul specialist. Importanța medicului generalist trebuie să crească”, a declarat Mihai Moisescu, președintele Asociației Patronatelor Medicilor de Familie Gorj. În Gorj sunt peste 200 de medici de familie.

Exit mobile version