Acasă Local Gorj Drumul Expres Craiova – Târgu Jiu, trei ani de birocrație

Drumul Expres Craiova – Târgu Jiu, trei ani de birocrație

Drumul Expres Craiova – Târgu Jiu va avea o lungime de 109 kilometri
Drumul Expres Craiova – Târgu Jiu va avea o lungime de 109 kilometri

Drumul Expres Craiova – Târgu Jiu a intrat în al treilea an de licitații și semnări de contracte. Birocrația a făcut ca procedurile să treneze și să nu se mai ajungă în situația de a avea disponibil măcar proiectul.

De precizat că în luna iunie 2019 au fost depuse trei oferte pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate și a Proiectului Tehnic, potrivit unui anunț al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Mai multe firme s-au arătat interesate de contractul care vizează elaborarea Studiului de Fezabilitate si a Proiectului Tehnic pentru Drumul Expres Craiova – Targu Jiu și au depus pe 20 iunie 2019 oferte în acest sens.

Operatorii economici EGIS ROMANIA SA – SEARCH CORPORATION SRL și-au prezentat ofertele în asociere ca și IRIMAT CONS SRL – ITALROM INGINERIE INTERNATIONALA. În schimb Compania TPF INGINERIE SRL a preferat să participe individual la această licitație.

Proiectarea va dura 12 luni

În conformitate cu prevederile contractuale, prestatorul desemnat de Comisia de evaluare va avea obligația să elaboreze:

  • Studiul de Fezabilitate,
  • Proiectul Tehnic de Execuție,
  • Proiectul pentru Autorizarea Executării Lucrărilor de Construire,
  • să acorde asistență tehnică până la obținerea autorizației de construcție de către Autoritatea Contractantă.

Problema este că abia în data de 29 decembrie 2020 comisia de licitație din cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere a stabilit rezultatul procedurii de atribuire a contractului. Ofertantul desemnat câștigător este asocierea EGIS ROMANIA SA – SEARCH CORPORATION SRL. Prețul oferit a fost de 20.247.133,77, fără TVA.

Bugetul total aprobat pentru această etapă este de peste 24 de milioane de lei. Este vorba de fonduri europene. Conform Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, contractul pentru Studiul de Fezabilitate și Proiectul tehnic va fi semnat până la finalul lunii februarie 2021, respectiv, până la finalul acestei săptămâni.

Un traseu de 109 kilometri

Tot compania națională de infrastructură rutieră anunță că cele două documentații ar urma să fie gata în anul 2022. După finalizarea contractului, se va intra direct în faza licitării documentației pentru construcția Drumului Expres Craiova – Târgu Jiu, promit cei de la CNAIR.

Firmele care se vor ocupa de studiul de fezabilitate și proiect vor trebui să prezinte trei variante de traseu pentru viitorul Drum Expres Craiova – Târgu Jiu. Cu toate acestea, în documentațiile de pe site-ul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere se menționează deja că șoseaua respectivă va avea o lungime de 109 kilometri. Una din variante ar putea fi prin Rovinari, iar a doua prin Târgu-Cărbunești. Traseul prin Cărbunești ar fi mai ușor de realizat, având în vedere că exproprierile vor viza mai mult terenuri decât construcții.

Exit mobile version