21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGorj: Garda de Mediu, amenzi anuale pentru o firmă care excavează agregate minerale din râul Gilort

Gorj: Garda de Mediu, amenzi anuale pentru o firmă care excavează agregate minerale din râul Gilort

O firmă de exploatare a agregatelor minerale din râul Gilort, comuna Albeni, a fost amendată de Garda de Mediu Gorj pentru abateri repetate. În ultimii trei ani totalul amenzilor a depăşit 175.000 de lei. Firma a depăşit zona pentru care primise autorizaţie de exploatare şi a fost sancţionată de Garda de Mediu Gorj. Interesant este că firmele şi persoanele fizice acţionează chiar în zona unde s-au produs grave inundaţii în urmă cu aproape trei ani. „Problemele pe care le-am identificat începând cu anul 2014 când am avut inundaţiile pe râul Gilort au fost exploatarea ilegală a balastrului din zona Albeni, unde îşi desfăşoară activitatea o societate şi care anual a fost sancţionată de către Garda de Mediu pentru diverse motive. Este vorba de explotarea de balastru în afara perimetrelor autorizate. A fost aplicată o sancţiune şi pe legea apelor. Am inclus-o şi în planul de controale al acestui an, având în vedere că acolo s-au întâmplat lucruri nedorite. A fost şi căderea acelui pod. Exploatarea balastrului anul trecut s-a făcut în anumite condiţii, ilegal. Vom verifica de fiecare dată când vom avea sesizări firma respectivă. Este şi o arie protejată acolo”, a declarat comisarul şef Gheroghe Sanda, directorul Gărzii de Mediu Gorj.

Nu vor să se mai producă un dezastru

Firma respectivă va fi din nou vizitată pentru un control: „Practic amendăm anual firma respectivă. În ultimii trei ani am aplicat trei sancţiuni în valoare de 175.000 de lei. Sancţiunile vizau depăşirea perimetrelor de exploatare autorizate, precum şi abateri de la legislaţia apelor”, a mai declarat Gheorghe Sanda. Autorităţile se tem ca nu cumva exploatarea nechibzuită a agregatelor minerale din albia râului Gilort să nu conducă la noi dezastre. Inundaţiile de acum aproape trei ani au rupt podul de peste râul Gilort şi au lăsat două localităţi fără principala şi cea mai rapidă cale de acces. A durat peste un an până când podul a fost reconstruit de autorităţile judeţene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS