12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPeste 50 de hectare de vegetaţie uscată, mistuite de foc

Peste 50 de hectare de vegetaţie uscată, mistuite de foc

Pompierii gorjeni din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă(ISU) au intervenit de la începutul săptămânii pentru stingerea a 13 incendii la vegetaţie uscată. Astfel, în perioada 26 – 27 decembrie, echipajele de intervenţie ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj au fost solicitate şi au intervenit pentru stingerea a 13 incendii de vegetaţie uscată ce au avut loc în municipiul Motru, oraşul Bumbeşti-Jiu, comunele Crușeț, Scoarța, Slivilești, Văgiuleşti şi comunele Broșteni, Florești din județul Mehedinți. Au ars peste 50 de hectare de vegetaţie uscată, proprietate a cetăţenilor. Cauza probabilă, stabilită de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă este focul deschis lăsat nesupravegheat de către localnicii care doresc să igienizeze miriştile folosind focul.

Igienizare doar cu aviz de mediu

Localnicii care aprind focul la întâmplare şi îl lasă nesupravegheat riscă amenzi mari din partea autorităţilor. Potrivit reprezentanţilor ISU Gorj, activitatea de igienizare prin ardere a miriştilor, resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, se face numai în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite. Aceste activităţi se desfăşoară cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii. De asemenea, incendierea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor se execută numai pe baza permisului de lucru cu foc (eliberat de primării), după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar sau privat pentru situaţii de urgenţă şi dacă există acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului.

Amenzi de până la 2.500 de lei

Pentru nerespectarea regulilor şi măsurilor de apărare împotriva incendiilor specifice utilizării focului deschis în vederea arderii miriştilor, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale, cetăţenii riscă primirea unor sancţiuni contravenţilonale de până la 2.500 de lei. „Se aplică amendă contravenţională da la 100 la 500 lei pentru: neluarea tuturor măsurilor pentru stingerea jarului rezultat în urma arderilor miriştilor, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale; Amendă contravenţională da la 500 la 1.000 lei pentru: folosirea maşinilor şi utilajelor agricole fără dispozitive ori site parascântei; Amendă contravenţională da la 1.000 la 2.500 lei pentru: arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale fără obţinerea permisului de lucru cu foc; neluarea tuturor măsurilor pe timpul arderii pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi; neamenajarea corespunzătoare a locurilor unde se utilizează focul deschis în condiţii şi la distanţe ce favorizează propagarea focului”, a declarat Mihai Avramescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS