13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCSM apără reputaţia procurorului Grecu Laurențiu Marius, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu

CSM apără reputaţia procurorului Grecu Laurențiu Marius, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat, ieri, că afirmaţiile lansate în spaţiul public prin intermediul mass media referitoare la activitatea și cariera domnului Grecu Laurențiu Marius, procuror în cadrul Parchetului de pe  lângă Judecătoria Târgu Jiu, sunt nefondate şi au afectat reputaţia profesională a magistratului.
Consiliul Superior al Magistraturii apără corpul magistraţilor împotriva oricăror acte de natură să aducă atingere independenţei, imparţialităţii şi reputaţiei profesionale a acestora.

Prin cererea din data de 16 mai 2016, domnul procuror a solicitat apărarea reputaţiei profesionale în raport de articolele publicate în ziarul “Pandurul” la data de 13 mai 2016 şi în publicaţia on line „enational.ro” la data de 9 mai 2016, preluate ulterior în mass media.

Prin opiniile exprimate în cuprinsul materialelor de presă menţionate, s-a indus ideea că procurorul Grecu Laurențiu Marius a efectuat acte de urmărire penală cu încălcarea dispoziţiilor legale într-un dosar aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, acesta fiind instrumentat la ordin politic. S-a mai susţinut că magistratul s-a aflat în stare de incompatibilitate la momentul instrumentării cauzei penale, dar şi faptul că, după dobândirea calităţii de magistrat, procurorul ar fi desfăşurat activităţi economice, fiind implicat în săvârşirea unor fapte de natură penală.

Verificările Inspecţiei Judiciare au relevat că acuzaţiile referitoare la activitatea și cariera domnului procuror în sensul efectuării unor acte de urmărire penală cu încălcarea dispoziţiilor legale, existenţa unei incompatibilităţi, desfăşurarea de activităţi economice şi implicarea în săvârșirea a numeroase fapte penale, sunt nereale şi lipsite de suport probator. Atât sesizările disciplinare cât şi cauzele penale  privindu-l pe domnul procuror au fost soluţionate de organele competente prin clasare, anterior publicării materialelor de presă în discuţie.

S-a constatat că modul de prezentare de către mass media a unor informaţii privind activitatea profesională a unui magistrat, fără verificarea realităţii datelor publicate, prin deformarea situaţiei de fapt şi folosirea unui limbaj agresiv, creează o imagine şi o percepţie publică negative asupra domnului procuror, afectându-i autoritatea de care trebuie să se bucure în exercitarea funcţiei.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că afirmaţiile denigratoare lansate în spaţiul public la adresa domnului Grecu Laurențiu Marius, procuror în cadrul Parchetului de pe  lângă Judecătoria Târgu Jiu, sunt de natură a-i afecta reputaţia profesională.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS