7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDelegaţie de muzicieni din America, în turneu în Gorj

Delegaţie de muzicieni din America, în turneu în Gorj

Muzeul Judeţean Gorj este partener în proiectul de schimb cultural "Note comune"
Muzeul Judeţean Gorj este partener în proiectul de schimb cultural „Note comune”

Un proiect cultural româno-american se va desfăşura în prima parte a lunii aprilie, în judeţul Gorj. Astfel, între 1 şi 14 aprilie 2015, o delegație americană de 12 persoane va sosi la Târgu Jiu, ca urmare a celui de-al doilea schimb cultural al proiectului „Note comune – Conectarea tradițiilor populare cu ajutorul tehnologiei moderne” ce se desfășoară între Clay Center din Virginia de Vest, SUA și Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”. Proiectul este rezultatul unei colaborări care a început în octombrie 2013 și a obținut finanțare de la Alianța Americană a Muzeelor în anul 2014.

Primul schimb cultural a avut loc în octombrie 2014, când o delegație formată de nouă persoane reprezentând Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” și liceul partener, Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu”, a vizitat Statele Unite ale Americii pentru a realiza o parte din activitățile prevăzute în proiect, precum: cursuri de pregătire profesională pentru profesori, concerte de muzică populară, vizite la muzee şi altele.

Întorc vizita

Muzeul Județean Gorj a pregătit un program deosebit pentru oaspeții săi, încercând astfel să pună în valoare bogăția naturală și culturală a Gorjului, dar și a României. Astfel, prin specialiștii săi, muzeul va prezenta partenerilor americani tradițiile și obiceiurile din Gorj, precum și obiectivele culturale ce se află în patrimoniul său.

Delegația americană formată din 12 persoane va include patru reprezentanți ai muzeului partener – Clay Center din Charleston, Virginia de Vest, doi profesori și patru elevi de la Liceul Wahama din Mason County, Virginia de Vest și doi artiști de muzică populară din zona munților Apalași, cunoscuți pe plan local pentru talentul și pasiunea avute pentru muzică.

Vizita va începe cu conferința de presă oficială în cadrul căreia vor fi prezentați comunității locale oaspeții din Statele Unite și la care vor fi prezenți reprezentanți ai administrației locale, va continua cu un tur al celebrelor opere ale lui Constantin Brâncuși și cu multe alte excursii în județul Gorj și nu numai. Reprezentanţii Muzeului Județean vor însoți invitații americani într-un tur al mănăstirilor din județul Gorj, binecunoscute în țară pentru valoarea lor culturală, istorică și religioasă, în vizite la Muzeul Național Peleș, Muzeul Astra, la Castelul Bran sau într-o croazieră pe Dunăre, în zona Orșova. Aceste vizite vor fi completate cu traininguri de pregătire profesională pentru profesori în digital storytelling și musical mash-up, ținute de specialiștii în programe educaționale de la Clay Center, de concerte comune de muzică populară românească și bluegrass ținute de artiștii populari și ore deschise pentru elevi.

Punctul culminant al celui de-al doilea schimb cultural va consta în concertul public, din data de 9 aprilie 2015, ce va avea loc la Târgu Jiu Shopping City, în care artiștii vor oferi publicului un regal de muzică tradițională din cele două țări. Concertul va fi completat de recitaluri ale unor cunoscuți artiști de folclor din Oltenia și va oferi publicului local, dar și invitaților din Statele Unite o nouă perspectivă asupra valorii pe care folclorul o are pentru identitatea unui neam.

„Datorită faptului că vizita invitaților noștri coincide cu sărbătorile Pascale, Muzeul Județean Gorj a inclus, în itinerar, și o prezentare a tradițiilor de Paște din România, precum tradițiile din Joia Mare, ce vor fi descrise delegației americane într-un cadru natural excepțional ce redă atmosfera satului românesc tradițional – Muzeul Arhitecturii Populare din Curtișoara. Așteptăm cu drag sosirea prietenilor noștri la Târgu Jiu și prin programul creat sperăm să oferim o imagine cât mai bună pentru județul Gorj și România. Este un prilej deosebit pentru Muzeul Județean, dar și pentru întreaga comunitate locală, de a promova valorile culturale ale României, precum și frumusețea sa naturală. Multumim Ambasadei SUA la București pentru tot sprijinul oferit în derularea proiectului”, au precizat reprezentanții Muzeului Judeţean Gorj.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS