Acasă Local Dolj Reabilitarea ecologică a râului Balasan

Reabilitarea ecologică a râului Balasan

Reabilitarea ecologică a râului Balasan

Reabilitarea ecologica a râului Balasan în vederea atingerii obiectivelor de mediu este un proiect aflat în derulare al ABA Jiu.

Râul Balasan este situat în bazinul inferior al fluviului Dunărea, fiind un afluent de stânga al acestuia, reprezentativ pentru flora și fauna acvatică din zona de câmpie. Acest râu a fost supus intens procesului de regularizare, modificându-se semnificativ cursul natural. Cele două corpuri de apă desemnate pentru acest râu sunt corpuri de apă puternic modificate, principalul motiv fiind alterările hidro-morfologice ale râului, iar din punct de vedere calitativ, poluarea difuză cu nutrienţi din surse agricole.

Obiectivul de investiţii se concentrează pe cele două corpuri de apă ale râului Balasan, pe sectoare de râu situate exclusiv în afara ariilor protejate, respectiv:

  • Balasan izvor – aval,
  • Balasan aval Băileşti – confluență Dunăre.

Lucrările executate sunt amplasate în intravilanul localităţilor Dobridor și Băilești, pe aceste sectoare de râu malurile fiind renaturate. A fost refăcut patul albiei prin introducerea de material reprezentat în general din piatră, pietriş în albia regularizată.

Cum pe zona Covei – Catane s-au identificat, în albia râului, multe specii invazive cu efecte asupra biodiversităţii, pe acest sector se va realiza ecologizarea albiei prin măsuri adecvate de management al vegeţatiei acvatice. Aici s-au identificat 3 braţe moarte care vor fi reconectate.

O îmbunătățire a potențialului ecologic

Prin implementarea activităților prevăzute în acest proiect este asteptată o îmbunătățire a potențialului ecologic prin reabilitarea sectoarelor de râu degradate ale Balasanului, care reprezintă aproximativ 50% din lungimea acestuia. Pe lângă creșterea potențialului ecologic al corpurilor de apă administrate de către ABA Jiu, pe râul Balasan implementarea acestui proiect va aduce beneficii importante pentru biodiversitate în cel puțin 5 arii protejate învecinate care au legătură directă cu acest curs de apă, respectiv cu sectoarele reabilitate prin acest proiect.

În urma analizării presiunilor antropice identificate în teren a rezultat că sectorul regularizat de pe teritoriul localităților Dobridor și Băilești, în lungime de sute de metri, fragmentează grav biodiversitatea râului. Soluțiile de regularizare aplicate pe aceste sectoare de râu – peree din beton în intravilanul localității Dobridor, respectiv căptușirea întregii secțiuni cu beton în intravilanul localității Băilești – au un impact major asupra habitatelor.

Mai exact, capacitățile ce urmează a fi realizate sunt amenajare și ecologizare albie 13,975 km din care:

  • 10 km amenajare și ecologizare râu Balasan;
  • 3, 975 km reconectare brațe moarte,
  • renaturarea malurilor 9,71 km (5670 m mal stâng și mal drept – Dobridor; 4040 m mal stâng și mal drept – Băilești).

Zona reabilitată ecologic va deveni un mediu mai curat, mai sănătos.

Proiectul este finanțat de la bugetul de stat și din fonduri europene. Valoarea contractului de finanţare fiind de 32.449.076,78 lei, iar data finalizării 12 august 2024.

Citeşte şi: (VIDEO) Nouă incendii de vegetaţie în ultimele 24 de ore în Mehedinţi

Exit mobile version