24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljModernizarea DJ 552 Craiova - Cetate costă acum 50 de milioane de euro. Ion Prioteasa: „Preţurile au luat-o razna, la bitum în mod special“

Modernizarea DJ 552 Craiova – Cetate costă acum 50 de milioane de euro. Ion Prioteasa: „Preţurile au luat-o razna, la bitum în mod special“

Consiliul Judeţean (CJ) Dolj s-a întrunit, vineri, în şedinţă extraordinară, pentru a aproba noua valoare a proiectului privind modernizarea Drumului Judeţean (DJ) 552 Craiova – Cetate, un proiect finanţat din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020. Creşterile de preţuri au dus la majorarea cu aproape 14 milioane de euro a valorii acestui obiectiv, de la 169.264.513,32 lei cu TVA, cât a fost estimarea iniţială, la 234.601.415,14 lei cu TVA (devizul actualizat), adică aproape 50 de milioane de euro, din care suma de 218.898.525 lei reprezintă partea de construcţii plus montaj.

Noii indicatori tehnico-economici ai obiectivului de investiţie „Modernizare DJ 552, Craiova – Mofleni – Bucovăț – Terpezița – Sălcuța – Vîrtop – Caraula – Unirea – Cetate (km 4+200 – km 71+771)“ au fost votaţi în unanimitate de consilierii judeţeni, autorităţile precizând în proiectul de hotărâre că este vorba „de lucrări complexe, care necesită cantităţi semnificative de materiale şi consumuri mari de manoperă“.

„Este vorba de un drum cu care ne-am tot lăudat, care are cu siguranţă nevoie de modernizare, şi de o sumă importantă de bani, despre care am crezut la acea vreme că este îndestulătoare, respectiv 37 de milioane de euro, dar la licitaţie nu s-a prezentat nimeni. Căutând motivele pentru care firmele nu s-au prezentat, specialiştii în domeniu ne-au spus că proiectul este subevaluat, pentru că, între timp, preţurile au luat-o razna, la bitum în mod special, unde s-au dublat. De asemenea, salariile muncitorilor au ajuns la 3.000 de lei şi atunci am făcut eforturi mari, am ajuns la un proiectant care şi acesta s-a dat peste cap să refacă repede toate calculele şi a ajuns la o sumă de 13,5 milioane de euro pe care trebuie să o adăugăm. Deci, practic, acest drum costă acum 50 de milioane de euro şi să sperăm să nu mai fie probleme. O să reluăm licitaţia cât mai repede, pentru a se putea începe lucrările la acest drum“, a explicat, în şedinţa de vineri, preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.

Potrivit anexei nr. 1 la hotărârea de consiliu judeţean votată vineri, durata de realizare a investiţiei privind DJ 552 Craiova – Cetate este de 14 luni, proiectul prevăzând, pe lângă modernizarea celor 67,5 kilometri de drum (partea carosabilă), şi trotuare – 21.308 metri, piste pentru biciclişti – 21.230 m, dar şi amenajarea a şapte intersecţii cu drumurile judeţene, şase intersecţii cu drumurile comunale şi a 14 staţii de autobuz.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS