10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljComplexul Energetic Oltenia împrumută 500 de milioane de lei, de la 6 bănci, pentru a putea plăti certificatele de emisii de dioxid de carbon

Complexul Energetic Oltenia împrumută 500 de milioane de lei, de la 6 bănci, pentru a putea plăti certificatele de emisii de dioxid de carbon

Complexul Energetic Oltenia a semnat, recent, contractele de finanţare cu şase bănci pentru credite în valoare totală de 500 de milioane de lei. Banii vor fi folosiți pentru plata certificatelor de emisii de dioxid de carbon, a declarat miercuri Sorin Boza, șeful companiei. Acesta susține că nu există riscul intrării în insolvență și că speră ca până la finalul anului, compania să primească un sprijin, printr-un așa-numit mecanism de piaţă de capacitate, scrie Hotnews.

„Cererile de finanţare au fost trimise şi deja fondurile au fost accesate începând de luni dimineaţă. Creditul a fost luat numai pentru achiziţia de certificate de emisii, era singura soluţie să putem plăti aceste certificate”, a declarat Boza, citat de Agerpres

CE Oltenia este obligată să cumpere certificatele aferente anului trecut până la data de 1 mai.

Compania trebuie să plătească 1,4 miliarde de lei pentru certificatele de anul trecut, ceea ce înseamnă 40% din cifra de afaceri. Până acum, a cumpărat certificate de 900 de milioane de lei din fonduri proprii, susține Boza.

Băncile ar fi, potrivit lui Boza, BCR, BRD, Raiffeisen, Banca Transilvania şi „alte bănci mari”.

Boza speră ca, până la finele acestui an, să fie implementat mecanismul de piaţă de capacitate, un instrument pentru sprijinirea producătorilor de energie pe cărbune.
Aceşti producători ar urma să primească o remuneraţie suplimentară faţă de preţul energiei, pe motiv că pune în funcțiune, la nevoie, anumite capacități de rezervă.

Ministerul Energiei a lansat la începutul acestui an o licitaţie pentru un consultant care să vină cu o strategie privind implementarea acestui instrument în România.

Complexul Energetic Oltenia este o companie care funcționează pe pierdere. În iarnă, mai mulți mineri au intrat în grevă spontană, oprind activitatea, din cauza salariilor mici. Criza de la CE Oltenia a durat câteva zile, până când conducerea companiei a aprobat majorarea salariilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS