11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova: Repezentanţii mai multor patiserii, cofetării, fast-food-uri şi pizzerii, prinşi că foloseau grăsimi hidrogenate în loc de produse lactate

Craiova: Repezentanţii mai multor patiserii, cofetării, fast-food-uri şi pizzerii, prinşi că foloseau grăsimi hidrogenate în loc de produse lactate

Direcţia pentru Agricultura Judeţeană Dolj a avut o serie de activităţi privind verificarea autenticităţii şi a parametrilor de calitate a unor produse alimentare obţinute cu folosirea ingredientelor rezultate în urma procesării laptelui şi/sau a unor produse lactate.

Reprezentanţii instituţiei au verificat calitatea şi conformitatea produselor alimentare obţinute cu folosirea ingredientelor pe baza de lapte s-au realizat de către echipe mixte de control formate din inspectorii de la Direcţia pentru Agricultură Dolj, de la Direcţia Sanitar Veterinară Dolj şi comisari de la Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Sud-Vest Oltenia. cţiunea de inspecţie s-a desfăşurat în baza Ordinului emis de Instituţia Prefectului nr. 112 din 06 martie 2019, în unităţi cu profilul: patiserii, cofetării, fast-food, restaurant/catering, pizzerii, magazine aflate în incinta şcolilor, etc., în perioada 12 – 22 martie 2019.

Acţiunile mixte de control au vizat nereguli precum:

– prepararea şi comercializarea unor produse de patiserie, coferărie, fast-food, etc., cu utilizarea în procesul de fabricaţie a unor specialităţi pe bază de grăsimi hidrogenate, prezentate prin sistemul de etichetare ca având în compoziţie lapte şi produse din lapte: unt, brânză proaspătă, telemea, caşcaval, etc.
– neconformitatea produselor sub aspectul compoziţiei fizico-chimice în raport cu sistemul de etichetare a produselor alimentare obţinute prin adaos de ingrediente din lapte;
– deficienţe privind siguranţa alimentară, trasabilitatea produselor finite şi a materiilor prime/auxiliare.

Care au fost rezultatele verificărilor

Produsele de patiserie, cofetărie, fast-food sunt preparate complexe, ce prezintă, în funcţie de compoziţie, calităţi nutritive şi energetice superioare, care prin aspectul şi gustul lor atrag un segment larg de consumatori, cu vârste diferite, dar mai ales un număr însemnat de tineri.

Având în vedere considerentul mai sus amintit acţiunile de inspecţie au vizat în primul rând magazinele/chioşcurile situate în incina şcolilor, precum şi patiseriile, cofetăriile, unităţile tip fast-food, etc. situate, de asemenea, în proximitatea liceelor şi şcolilor din Craiova.

Controlul s-a realizat la un număr total de 47 operatori economici, repartizaţi în funcţie de profilul activităţii desfăşurate astfel:
-magazine/chioşcuri – 13;
-patiserii – 21;
-patiserie/fast-food – 2;
-fast-food – 2;
-patiserii/cofetării – 5;
-pizzerii – 4.

Consumatorii, informaţi eronat asupra ingredientelor

Din cele 34 de unităţi de producţie supuse controlului un număr de 10 unităţi, reprezentând un procent de aproximativ 30% nu utilizează în procesul de fabricaţie grăsimi higrogenate, iar 24 de unităţi de producţie de produse de patiserie, cofetărie, fast-food, pizzerii, reprezentând un procent de 70 % utilizează în procesul de fabricaţie diferite specialităţi pe bază de grăsimi hidrogenate şi informează eronat consumatorii prin afişarea unor etichete în care se menţionează că produsele conţin brânză, caşcaval, etc.

În urma analizării ingredientelor folosite la producerea produselor de patiserie, cofetărie, fast-food, etc. s-a constatat că materiile prime folosite în reţetele de fabricaţie sunt înlocuite cu următoarele produse care conţin în procente diferite grăsimi hidrogenate:
-Toping Goldina Pizza, ţara de provenienţă Polonia;
-Specialitate în saramură, ţara de provenienţă România;
-Akadia Double Cream, ţara de provenienţă R. Moldova;
-Premium Laguna, ţara de provenienţă Polonia;
-Specialitate în saramură, ţara de provenienţă Bulgaria;
-Pizza toping răzuit, ţara de provenienţă România;
-Upi goldi, ţara de provenienţă Polonia;
-Pizza frist, ţara de provenienţă România;
-Specialitate grecească, ţara de provenienţă Grecia;
-Specialitate tip goldi, ţara de provenienţă Polonia;
-Pizza club, ţara de provenienţă Grecia;
-Pizza toping, ţara de provenienţă Polonia;
-Specialitate albă bulgărească, ţara de provenienţă Bulgaria;
-Specialitate pe bază de uleiuri vegetale, ţara de provenienţă Bulgaria;
-Toping pizza, ţara de provenienţă România;
-Specialitate în saramură şi grăsimi vegetale, ţara de provenienţă Bulgaria;
-Delicatese în saramură, ţara de provenienţă Bulgaria;
-Goldi, ţara de provenienţă Polonia;
-Alpina, ţara de provenienţă Belgia;
-Delicatese, ţara de provenienţă Bulgaria;
-Koliba specialitatea pizzarului, ţara de provenienţă România;
-Frozen grande pizza, ţara de provenienţă Polonia;
-Rosette cremă vegetală, ţara de provenienţă Polonia
-Pizza toping, ţara de provenienţă Danemarca.

Toate topingurile, specialităţile, cremele, etc. folosite, mai sun menţionate, au în compoziţie ulei de palmier în procente diferite şi provin din următoarele ţări:
– Polonia – 8 produse;
– R. Bulgaria – 6 produse;
– România – 5 produse;
– Grecia – 2 produse;
– Danemarca, R. Moldova şi Belgia – câte un produs fiecare.

Din cele 28 unităţi şcolare verificate s-a constatat că 11 dintre acestea deţin magazine/patiserii care expun spre comercializare produse de patiserie, fast-food, etc.
La următoarele unităţi de învăţământ: Colegiul Naţional Elena Cuza, L.P.S. Petrache Trişcu, Liceul Traian Vuia şi Şcoala Gimnazială nr. 24, Sfântul Gheorghe se comercializau numai produse cu ingrediente pe bază de grăsimi hidrogenate.
La Colegiul Naţional Carol I, Colegiul Naţional Fraţii Buzeşti, Colegiul Tehnic Energetic şi Colegiul Ştefan Odobleja se comercializau atât produse de patiserie şi fast-food care conţineau ingrediente pe bază de grăsimi hidrogenate cât şi ingrediente pe bază de lapte.
S-au identificat două unităţi de învăţământ la care se comercializau produse de patiserie, cofetărie, fast-food obţinute numai din ingrediente naturale, pe bază de lapte, acestea fiind: Şcoala Gimnazială Alexandru Macedonski, Şcoala Gimnazială nr. 39, Nicolae Bălcescu.

Pentru nereguli precum dezinformarea consumatorilor şi substituirea produselor procesate din lapte cu specialităţi pe bază de grăsimi hidrogenate, dar şi pentru neregului privind încălcarea normelor igienico-sanitare  şi siguranţă alimentară, au fost aplicate 12 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 41.000 lei şi 2 avertismente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS