13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljStare de urgenţă declarată în Dolj, din cauza situaţiei de la Depozitul de Deşeuri Mofleni. Ion Prioteasa: Am ajuns cu cuţitul la os

Stare de urgenţă declarată în Dolj, din cauza situaţiei de la Depozitul de Deşeuri Mofleni. Ion Prioteasa: Am ajuns cu cuţitul la os

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) al judeţului Dolj a adoptat astăzi, în unanimitate, o Hotărâre privind constatarea unei stări de urgenţă creată de modul de gestionare a deşeurilor pe teritoriul judeţului Dolj, pornind de la situaţia existentă în prezent la Depozitul de Deşeuri Mofleni, singura groapă de gunoi conformă din Dolj. Hotărârea a fost luată la propunerea prefectului Dan Narcis Purcărescu, preşedintele CJSU Dolj, şi vine în urma mai multor adrese primite de Prefectură de la instituţii şi o serie de primării din judeţ, care reclamă situaţia gravă în care s-a ajuns din cauza faptului că operatorul Depozitului Ecologic Mofleni, SC Eco Sud SA, nu permite accesul gunoiului din judeţ la groapă.

Motivul este legat de discuţiile pe care Eco Sud le are cu Primăria Craiova pentru majorarea tarifului de depozitare a gunoiului, tarif care ar trebui să fie acelaşi pentru toate localităţile din Dolj. Cu alte cuvinte, dacă operatorul obţine majorarea tarifului de la Craiova, va încasa aceeaşi sumă şi pentru gunoiul din restul judeţului Dolj. De aici şi războiul actual. Prezenta Hotărâre privind constatarea unei stări de urgenţă creată de modul de gestionare a deşeurilor pe teritoriul judeţului Dolj va fi transmisă tuturor instituţiilor abilitate să intervină în această criză a deşeurilor din Dolj, dar şi operatorului Eco Sud SA, care o poate ataca însă în instanţă.

„Nu este legal să ne lovim de această împotrivire a celor de la Eco Sud“

Concret, cu o astfel de hotărâre se încearcă rezolvarea amiabilă a problemei în al doisprezecelea ceas, în caz contrar putându-se alege şi alte variante. Una dintre ele, enunţată şi de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, ar fi o intervenţie în forţă la Depozitul de Deşeuri Mofleni, alta ar fi depozitarea gunoiului din Dolj într-un judeţ limitrof sau amenajarea temporară a unei alte gropi de gunoi în Dolj. „Din punctul meu de vedere aceasta este o situaţie deosebită, chiar un pericol iminent, pentru că este vorba în primul rând de sănătatea populaţiei. Consider că a venit momentul să luăm act de această stare de urgenţă”, a spus, în şedinaţa de astăzi, prefectul de Dolj Dan Narcis Purcărescu.

La rândul său, Ion Prioteasa a explicat că pentru CJ Dolj această situație este cea mai gravă problemă pe care instituția a avut-o până în prezent. „Astăzi am avut o întâlnire cu mai mulţi primari din Dolj şi m-au întrebat când se ridică aceste deşeuri. Şi noi am ajuns cu cuţitul la os şi este una dintre măsurile pe care nu ne-am fi dorit să o luăm, ne-am fi dorit să rezolvăm problema pe cale amiabilă, să plătim un tarif rezonabil, dar dacă nu se poate…”, a mai spus Prioteasa.

Tot în acest context, conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj a scos în evidenţă riscurile pentru sănătatea populaţiei, în condiţiile în care nu se ridică deşeurile din judeţ. „Acum este iarnă şi frig, dar atunci când temperaturile vor creşte deşeurile încep să se descompună şi se vor produce nişte reziduri care se pot infiltra în sol, afectând plantele şi animalele, plus că se pot declanşa o serie de boli”, a precizat directorul DSP Dolj, Ludmila Prunariu.

Şi Monica Mateescu, directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Dolj, a spus că problema este una arzătoare şi că „nu este legal să ne lovim de această problemă, de această împotrivire a celor de la Eco Sud“. „Este spaţiu suficient de depozitare la groapa de la Mofleni, Celula C6, dată în folosinţă în vară, are minimum doi ani de funcţionare şi, potrivit ultimei Autorizaţii Integrate de Mediu acordate pentru această Celulă 6, toate localităţile din Dolj pot depozita gunoiul aici, pentru că este singura groapă conformă din judeţ“, a mai spus Monica Mateescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS