5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCJ Dolj a câştigat procesul cu firma San Giorgio Appalti. Italienii, obligaţi să plătească o sumă colosală pentru eşecul cu Centrul „Brâncuşi“

CJ Dolj a câştigat procesul cu firma San Giorgio Appalti. Italienii, obligaţi să plătească o sumă colosală pentru eşecul cu Centrul „Brâncuşi“

După mai bine de un an de procese, Consiliul Judeţean (CJ) Dolj a câştigat disputa din instanţă cu firma italiană San Giorgio Appalti SRL, cea care a dat greş în construirea Centrului Internațional „Constantin Brâncuși“. Curtea de Apel Craiova a admis, ieri, în parte, cererea CJ Dolj şi a obligat firma din Peninsulă la plata unei sume colosale către Consiliul Judeţean, ca daune interese şi dobânzi.

„Admite în parte acţiunea precizată. Obligă pârâta la plata sumei de 14.631.813,63 lei, cu titlu de daune interese, şi la plata dobânzii legale aferente sumei de 24.292.366,52 lei, începând cu data de 07.11.2016 şi până la data efectivă a plăţii. Obligă pârâta la plata cheltuielilor de judecată în cuantum de 3.500 lei către reclamantă“, se menţionează în soluţia Curţii de Apel Craiova. Hotărârea este definitivă.

San Giorgio Appalti SRL s-a angajat, în mai 2015, să construiască în 12 luni Centrul „Constantin Brâncuși“ de lângă Muzeul de Artă, după ce a câștigat licitația în valoare de 20.789.230 lei (fără TVA) demarată de Consiliul Județean Dolj, în cadrul unui proiect cu fonduri europene. După un an și jumătate, italienii nu au reușit să execute decât 6% din lucrări, motiv pentru care CJ Dolj, care a pierdut din această cauză și fondurile europene obținute pentru acest proiect, a reziliat contractul cu firma și a mers în instanță pentru recuperarea pagubei.
Consiliul Județean le-a cerut celor de la San Giorgio Appalti suma de 50 de milioane de lei (25 milioane lei banii europeni pierduți, alţi 25 milioane lei fiind consideraţi ca dobânzi penalizatoare). Inițial, Tribunalul Dolj a respins acțiunea CJ Dolj, dar Curtea de Apel Craiova a casat sentința și a reținut cauza spre rejudecare pe fond. Procesul a început în noiembrie 2017, iar sentinţa finală a venit abia ieri, după 18 înfăţişări în care cauza a tot fost amânată din diverse motive.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS