11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMaster Planul de Deşeuri din Dolj, în impas

Master Planul de Deşeuri din Dolj, în impas

Preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a declarat astăzi că aplicarea Master Planului de Deşeuri din Dolj este în impas din cauza faptului că gunoiul care ar trebui colectat din judeţ nu are unde să fie depozitat atât timp cât firma care administrează groapa de gunoi de la Mofleni cere un tarif mărit.

„Este problema cea mai gravă cu care ne-am confruntat până acum, pentru că cel mai grav lucru este să iei bani de la Uniunea Europeană, sau prin credite sau de oriune altundeva, să duci proiectul până într-un anumit punct şi să nu mai ai continuitate. Am avut 54 de milioane de euro, am rezolvat cam tot ce aveam, a câştigat şi firma care trebuia să coleteze gunoiul din tot judeţul, ne-am dus către ei şi le-am dat şi cele 32 de maşini sperând ca tariful să fie mai jos şi să nu spună că au avut tot felul de cheltuieli, au avut o perioadă de organizare până în data de 18 decembrie, s-a închis şi această perioadă, iar ei au venit la noi să ne întrebe ce fac mai departe. În această perioadă am scris hârtii, topuri întregi, către toată lumea, Eco Sud, Primăria Craiova, şi astăzi (joi – n.r.) m-am întâlnit cu reprezentanţii firmei Iridex, care ne-au spus că nu au nimic cu noi, că înţeleg că avem un depozit conform, cu o Autorizaţie de Mediu în care scrie negru pe alb că se pot colecta deşeurile din tot judeţul, dar este o problemă cu Craiova şi este una atât de mare încât nu vrem să o upgradăm cu încă o problemă care vine din judeţ“, a spus Ion Prioteasa.

Acesta a precizat că s-a încercat şi varianta depozitării gunoiului în alt judeţ, dar rezultatul a fost negativ.

„Atunci noi am început să batem la tot felul de uşi, iar una din uşi a fost a judeţului Olt, unde există un depozit tot pe fonduri europene, care nu este folosit, pentru că nici proiectul lor nu este dus la bun sfârşit. Şi ei au scris în proiect că nu primesc deşeuri decât din Olt, am avut zeci de întâlniri la Ministerul Mediului că poate, poate ne vom înţelege, doamna viceprim-ministru de la mediu a sărit de pe scaun când a auzit că un proiect de 54 de milioane de euro nu poate fi pus în operă, dar ce ne spune toată lumea: că poate va veni un moment când ni se va da aprobare să ne ducem cu gunoaiele la Olt, dar şi preţul va fi mai mare. Însă ce ne mai spun, că dacă intrăm în legalitate şi normalitate cu Eco Sud, să aducem gunoiul înapoi la Craiova, deci practic ar trebui să-l plătim de două ori. Acum studiem o posibilitate cu cei de la Eco Sud, care, ce vor, un tarif mai mare la Craiova. Aşa că ne gândim să le dăm noi de la început un astfel de tarif mai mare, care oricum ar fi mai mic decât toate cheltuielile celelalte ale noastre cu gunoiul în alt judeţ. Nu oare ar fi mai bine că creăm un cont din ăsta în care să punem nişte bani deoparte, pentru ca în condiţiile în care se înţeleg cu Craiova să putem să le dăm la nivelul la care le dă Craiova cu banii din acel cont. ca să ne lase să ducem gunoiul la ei. Suntem în faza în care studiem, ne uităm prin acte şi întrebăm pe toată lumea ca să nu facem vreun pas greşit“, a mai spus preşedintele Cj Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS