17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljStrici maşinile Salubrităţii, eşti amendat şi pus să sortezi gunoiul

Strici maşinile Salubrităţii, eşti amendat şi pus să sortezi gunoiul

Craiovenii care aruncă în containerele de la platforma de gunoi moloz provenit din demolări şi amenajări interioare, dar şi alte resturi decât cele menajere riscă să fie amendaţi şi vor fi puşi să sorteze gunoiul de la platforma blocului. Aşa a păţit un craiovean care locuieşte în blocul D9 din cartierul George Enescu, aparţinând Asociaţiei de proprietari nr.1 Amaradia, care a depus în containerele de la platforma de gunoi mai mulţi saci cu materiale provenite din construcţii. „În cursul zilei de 25 noiembrie, lucrătorii noștri care au ca sarcină colectarea deșeurilor în zona cartierului George Enescu au observat materiale provenite din construcții și demolări în containerele de la platforma situată la blocul D9 în cartierul George Enescu, care deservește Asociația nr.1 Amaradia. Având în vedere că depunerea unor astfel de deșeuri în recipientele de precolectare este interzisă pentru că avariază sistemul hidraulic folosit la compactarea deșeurilor colectate, au luat decizia sortării la fața locului a deșeurilor. În timp ce separau deșeurile, la platformă au venit două persoane cărând saci de moloz, pe care intenționau să îi arunce în containere. Aceștia au recunoscut că aruncaseră anterior și alte resturi provenite din demolări și reamenajări și au fost puși să sorteze molozul de la platformă și să îl depoziteze în saci“, a precizat purtătorul de cuvânt al SC Salubritate Craiova SRL.
Persoanele care sunt depistate că aruncă în pubelele de gunoi deşeuri de altă natură, cum ar fi materiale periculoase, toxice, explozive, dar şi provenite din construcţii, cadavre de animale şi resturi vegetale sunt sancţionate contravenţional. Salubritatea poate să facă acest lucru cu ajutorul angajaţilor de la Corp Control din cadrul societăţii. „Conform prevederilor Regulamentului privind desfășurarea activităților de salubrizare, se sancționează contravențional «introducerea în recipientele de precolectare a deşeurilor din categoria celor cu regim special (periculoase, toxice, explozive), animaliere, provenite din construcţii, din toaletarea arborilor, de la 500 la 1.500 de lei, pentru persoane fizice şi de la 1.000 la 2.500 de lei, pentru persoane juridice“, a mai spus Cristina Ghenea.

Craiovenii pun pe butuci maşinile noi

În Craiova, la mai toate platformele de gunoi, resturile sunt aruncate la grămadă, deşeuri menajere cu moloz, resturi vegetale cu plastic şi cadavre de animale. Din acest motiv, în această lună, una dintre autogunoierele Salubrităţii s-a defectat. Culmea, este vorba de una dintre autogunoierele care au intrat recent, de aproximativ două luni, în custodia operatorului de gunoi. „Precizăm că, în această lună, una dintre autogunoierele contractate în leasing operațional în acest an a suferit o avarie din cauza deșeurilor necorespunzătoare aruncate în containere și pubele. Mașina se află în garanție și a fost dusă în service și reparată pe cheltuiala firmei de leasing însă, din acest motiv, nu a putut fi folosită timp de două zile“, spune Cristina Ghenea.
Astfel de deşeuri care sunt aruncate la ghena de gunoiu, în afara tomberoanelor, intră la gunoi suplimentar şi este plătit de către toţi locatarii care depun gunoi la platforma respectivă.

Salubritatea te scapă de moloz, dar contra cost

Ca să scape de moloz sau de gunoiul de altă natură decât cel menajer, craiovenii au posibilitatea să ceară Salubrităţii să le ridice separat aceste deşeuri. Bineînţeles, operatorul face acest lucru doar contra cost şi după ce sunt parcurşi anumiţi paşi.
„Reamintim persoanelor fizice și juridice din municipiul Craiova că, în cazul în care au nevoie de servicii de evacuare a unor resturi provenite din construcții, demolări sau reamenajări, tot ce trebuie să facă este o cerere în acest sens. Aceasta poate fi depusă la registratura SC Salubritate Craiova SRL, situată în strada Brestei, nr. 129A sau poate fi transmisă la adresa de e-mail [email protected]. În cerere, trebuie menționat numele, adresa de la care vor fi preluate deșeurile și un număr de telefon al unei persoane de contact. Un lucrător al Salubrității va veni la fața locului, va evalua cantitatea și va comunica petentului cât are de plată. După ce este achitată contravaloarea serviciilor de ridicare, deșeurile vor fi colectate cu un utilaj special. Ridicarea unui metru cub de moloz (aproximativ 20-25 de saci) costă 231,60 lei, cu TVA inclus“, a mai spus Cristina Ghenea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS