16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFestivalul Mondial de Poezie Mihai Eminescu, la Primăria Craiova

Festivalul Mondial de Poezie Mihai Eminescu, la Primăria Craiova

Sediul Primăriei Craiova a devenit, astăzi, centrul poeziei mondiale, în cadrul celei de-a VI-a ediție a Festivalului Mondial de Poezie Mihai Eminescu. „Suntem onorați să fim prezenți la întâlnirea cu poezia lumii și să vă fim gazde, timp de câteva zile, dumneavoastră, mari personalități culturale din lumea cuvintelor de pretutindeni, iubitori ai culturii românești și ai lui Eminescu. Sunt convins că veți avea ocazia, în aceste zile, să descoperiți un mic colț de rai. Craiova a fost dintotdeauna polul regiunii istorice Oltenia, este un oraș care a beneficiat de o deschidere către alte culturi tocmai datorită așezării sale geografice. Ne mândrim cu un patrimoniu cultural turistic dovedit de vestigii arheologice, de numeroase clădiri-monument istoric și ne mândrim că suntem unul dintre orașele cu o lungă tradiție de evenimente-reper“, a spus Mihail Genoiu, primarul Craiovei.

La evenimentul din Bănie au participat cei mai reprezentativi poeți contemporani din 21 țări: China, Argentina, Maroc, Algeria, Chile, Peru, Franța sau Turcia. Unii dintre ei au fost invitați pentru prima oară în Craiova şi au împărtăşit impresiile lor legate de oraşul nostru.  “Sunt născut în Columbia, dar trăiesc și lucrez în America. O să vorbesc în numele Universității de Stat din New York. Trebuie să spun că fiecare dintre noi este un ambasador al poeziei. Mi-a plăcut tot aici: orașul este curat, arta este peste tot, iar oamenii sunt profesioniști. Puteți fi sigur că reputația acestui oraș va fi dusă mai departe de către noi toți, ambasadorii prezenți aici, nu numai în Europa, ci și în America, America Latină și toate colțurile lumii”, a spus dr. Carlos Aguasaco, poet și profesor la Universitatea de Stat din New York.

„Vă mulțumim pentru oportunitatea de a fi prezenți la acest festival, unde am învățat multe lucruri despre progres, cultură, umanitate. Eu provin dintr-un oraș mic din partea de Nord a insulelor Caraibe. Când s-a aflat că am fost invitată la acest festival, a fost publicată o știre în presa locală, fiindcă se recunoaște imporțanta acestui festival, iar participarea mea este un eveniment foarte important și demn de a fi menționat. Vă mărturisesc că Festivalul este important pentru mine atât ca scriitoare, cât și ca jurnalistă. Voi scrie o cronică de călătorie, un jurnal al vizitei mele în acest oraș pentru ca oamenii de acolo să vadă și să învețe despre modul în care se organizează un eveniment cultural. Avem multe de învățat de la acest oraș”, a ținut să precizeze Annabell Manjarrés Freyle, din Columbia, poet și jurnalist.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS