7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljClaude Karnoouh lansează o carte, la TN „Marin Sorescu” din Craiova

Claude Karnoouh lansează o carte, la TN „Marin Sorescu” din Craiova

Antropologul, sociologul şi filosoful Claude Karnoouh lansează joi, 7 iunie, la ora 16.oo, în Sala „Ia te uită”! a Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, cartea de interviuri „Conversaţii în amurg“. Aurelian Giugăl şi Dan Neumann în dialog cu Claude Karnoouh, publicată la Editura Alexandria Publishing House.

La invitația profesorului universitar Ionel Bușe, director al Centrului de Studii asupra Imaginarului „Mircea Eliade”, Universitatea din Craiova, Claude Karnoouh revine la Craiova pentru o sesiune de autografe și pentru a răspunde la întrebările publicului prezent. Cartea va fi prezentată de Ion Militaru, cercetător științific în cadrul Academiei Române, Institutul de Cercetări Socio-Umane „C.S. Nicolăescu-Plopșor, Craiova, și Cătălin Stănciulescu, conferențiar univ. dr la Departamentul de Științe Sociale a Facultății de Drept și Științe Sociale al Universității din Craiova. Moderator al evenimentului va fi Nicolae Coande.

Claude Karnoouh

Născut pe 25 martie 1940 la Paris, specialist în antropologie culturală și politică, filozof marxist de inspirație heideggeriană. Începând cu 1973 a întreprins mai multe anchete de etnografie și folclor în Maramures, în satul Breb. A publicat lucrări de folclor în reviste de specialitate din România și din străinătate: Case și grădini, eseu asupra semnificației termenului «statut» în graiul maramureșean (Revista de etnografie și folclor), Mythe et rite dans le folklore roumain (International Journal of Romanian Studies), L’alterite deguisee ou quelques remarques sur la traduction dans l’elaboration du discours ethnologique (Cahiers roumains d’etudes litteraires), Le dire rituel et matrimonial en Roumanie (Cahiers de litterature orale), Aider a naître ou faire des ancetres: un commentaire du roumain «moașa» (Civilisations). Până în 1991 a activat la catedra de filozofie a Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj. Este autorul lucrărilor: Paysans, femmes et citoyens (1980); Le rite et le discours, introduction a la lecture de la versification populaire (1983); coautor la Paysans et nations d’Europe centrale et balkanique (1985) și Populisme, restauration et utopie (1987). A publicat inclusiv un roman, Autoportrait d’un adolescent vieillissant, Les éditions du Présent Littéraire, Arad, 2012, tradus și în română: Autoportretul adolsecentului îmbătrânind, Ed. Adenium, Iași.

În România a predat la Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea Națională de Artă din București și la Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București. Experiența sa pedagogică include universități precum Paris X Nanterre, Sorbona, INALCO, Universitatea din Gand (Belgia), Charlotsville (Virginia, SUA), Urbino (Italia), ELTE (Budapesta).

În limba română a publicat volumele: Românii. Tipologie și mentalități Ed. Humanitas, 1994, Dușmanii noștri cei iubiți Ed. Polirom, 1997 Comunism postcomunism și modernitate târzie, Ed. Polirom 2000, Adio diferenței. Eseu asupra modernității târzii, ed. IDEA Cluj, 2001, Inventarea poporului națiune. Cronici din România și Europa Orientală: 1973-2007, Ed. Idea, Raport asupra postcomunismului și alte esweuri incorecte, Ed. Alexandria Publishing, Pentru o genealogie a globalizării, Alexandria Publishing, 2016.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS