Craiova: Biblioteca ”Aman” a donat mii de cărți pentru înfiinţarea primei secţii de carte românească din Grecia, la Biblioteca din Salonic

Autori


Biblioteca Judeţeană „Alexandru și Aristia Aman” a donat mii de cărți pentru înfiinţarea primei secţii de carte românească din Grecia, în cadrul Bibliotecii Municipale din Salonic. Inaugurarea acestei secţii, un eveniment cultural de importanţă istorică pentru comunitatea românească din Grecia, a avut loc sâmbătă, în prezenţa unor importante oficialităţi, atât din Grecia, cât şi din România: Sabina Mădălina Şomăcescu, consulul general al României la Salonic, Iannis Boutaris, primarul oraşului Salonic, Elli Hrzsidou, viceprimar pentru cultură şi arte, precum si directorii bibliotecilor județene din Dolj si Vâlcea. Volumele donate de Biblioteca „Alexandru şi Aristia Aman” acoperă un domeniu vast, de la literatură, beletristică, istorie, geografie, folclor şi tradiţii, literatură pentru copii, până la tratate de specialitate, care le vor fi deosebit de utile studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor aflaţi la studii in Grecia.

La inaugurarea secției de carte românească, managerul Bibliotecii „Alexandru și Aristia Aman, Lucian Dindirica, a declarat că acest proiect a beneficat de sprijinul consulatului general al României de la Salonic: „Discuțiile au început de anul trecut, cu doamna viceprimar și iată că după aproximativ un an de la acele discuții, ne aflăm în momentul în care inaugurăm o secție românească în Biblioteca municipală din Salonic, în prezența domnului primar și a consulului general al României. Sper ca și comunitatea românească să găsească drumul spre bibliotecă pentru a citi în limba română. Nu doar pentru comunitatea românească este aceasta secție, ci pentru toți cei care vorbesc limba română sau vor să cunoască mai bine limba română.”

Acest eveniment cultural extrem de important pentru comunitatea românilor stabiliți în Grecia a fost posibil și datorită sprijinului oferit de consulatul României la Salonic. Prezentă la eveniment, Sabina Mădălina Şomăcescu, consulul general al României la Salonic a spus că „deschiderea unei biblioteci românești la Salonic este un moment foarte important pentru România, în special anul acesta, anul Centenarului, dar și pentru comunitatea românească de aici. Multumim domnului primar pentru acest proiect, pentru sustinerea lui, mulțumim pentru că le-a dat posibilitatea cetățenilor români să aibă acces la literatura românească, la literatura universală în limba română. Acest proiect nu ar fi fost posibil fără ajutorul domnilor directori de la Bibliotecile județene Dolj, Vâlcea și Hunedoara, care au donat 3500 de carți în limba română. Domniile lor ne-au dat ocazia să avem acces in continuare la limba, cultura și civilizația românească. Sunt onorată să fiu eu cea care inaugureaza această bibliotecă și am credința că pentru toți cetațenii români, pentru toți vorbitorii de limba română din nordul Greciei, acesta va fi un prilej bun de a continua contactul cu credința si cultura română, cu istoria si literatura română. Imi doresc ca acest loc, biblioteca românească, sa fie un punct de intâlnire cu cartea, cu scriitorul, cu editorul, cu toți artiștii, în cadrul unor evenimente culturale ale acestora. Mulțumesc încă o dată tuturor celor care au facut posibilă deschiderea acestei bibliotecii.”


Primarul Salonicului a fost deschis la ideea inființării unei secții internaționale de carte in cadrul bibliotecii municipale „astfel incât ne dorim ca această bibliotecă să se tranforme intr-un loc de întalnire al tuturor popoarelor din Balcani. Considerăm că această sectie va contribui la intărirea relațiilor dintre cele două țări, dar și la întărirea relațiilor dintre cetățenii români si greci care trăiesc in orașul nostru. Vreau să vă spun, cu mare satisfacție, că în cadrul sărbătoririi Centenarului in România, vom avea și noi o acțiune in luna martie. Sper că doamna consul general va face tot ce este posibil de acum înainte, astfel incât să existe o colaborare cât mai intensă intre Salonic și orașele din România, precum și între cele două popoare si civilizații”, a declarat Iannis Boutaris, primarul orașului Salonic.

În Grecia trăiesc aproximativ 25 000 de români, iar 5000 dintre ei se află în partea de nord a ţării. Datorită donaţiilor oferite de Biblioteca „Alexandru si Aristia Aman” din Dolj si Biblioteca „Antim Ivireanul” din Valcea, conaţionalii nostri din Salonic se vor putea bucura de cărţi scrise in limba română. Inaugurarea acestei sectii de carte românească reprezintă începutul unei colaborari fructuoase între Biblioteca „Alexandru si Aristia Aman” şi autoritățile elene. În perioada următoare, 2500 de cărţi vor ajunge şi la comunităţile româneşti din Atena. Biblioteca „Alexandru si Aristia Aman” a mai fost implicată şi în alte proiecte transfrontaliere şi a mai făcut donaţii importante de carte unor biblioteci şi spaţii culturale din ţări precum Serbia, Spania şi Bulgaria.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 21 februarie 2019

Publireportaj

» Încheiere proiect „Dezvoltarea firmei SC BETON LOGISTIC SRL”

Local

» Focare de varicelă în şcoli din Olt
» Instructor auto trimis în judecată pentru trafic de influență

Dolj

» „Impresie“, acuzat de ultraj asupra unei agente de la Penitenciarul Pelendava
» Gropile de pe străzile Craiovei „se ţin scai“ de şoferi (GALERIE FOTO)
» Condamnat pentru mai multe infracţiuni rutiere, extrădat din Germania
» Scandal la Liceul „Trişcu“: Două fetiţe se ceartă, apoi intervin părinţii şi procurorii
» Întreruperi energie electrică de mâine

Gorj

» 85 de cupluri, prezente astăzi la „Nunta de Aur“, în Târgu Jiu
» 1.400 de semnături pentru montarea unei bariere la trecerea de cale ferată de la fosta Avicola
» Angajări la fabrica de centuri de siguranţă de la Rovinari
» Primarul din Târgu Jiu cere mai multe investiţii în reţeaua de apă şi canal
» Se depun cererile pentru acordarea ajutorului de minimis la lână
» Doar 20% dintre concesionarii din Rânca au contracte de salubritate
» Angajații primăriei au donat cărți pentru minibibliotecile stradale din Rovinari

Sport

» Volei (m) / Victorie oportună pentru craioveni
» Daniel Mogoşanu caută soluţii în Bănie pentru Turneul de Elită
» Oltenii o „ajută“ pe FCSB să-şi mărească media de spectatori
» Vasile Florea: „Proiectul nostru este renaşterea tenisului de masă“
» Fotbal / Liga Europa, şaisprezecimi – retur

Sanatate

» Remedii pentru durerile de spate
» Beneficiile morcovului pentru sănătate

Educatie

» Încep înscrierile la clasa pregătitoare
» ISJ Dolj: Elevii vor susţine în luna martie simularea examenelor naţionale
» Consiliul Elevilor Dolj cere managerilor de şcoli să corecteze regulamentele interne

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top