13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPeste 3.000 de exproprieri pentru realizarea aducțiunii II de la Izvarna

Peste 3.000 de exproprieri pentru realizarea aducțiunii II de la Izvarna

Ședința ordinară de marți a Consiliului Județean (CJ) Dolj a avut ca prim punct pe ordinea de zi aprobarea documentației tehnico-economice – Faza SF, aferentă coridorului de expropriere pentru obiectivul de investiții „Reabilitare și extindere aducțiune fir II Izvarna – Craiova“. O investiție care se ridică, doar pentru culoarul de expropriere de pe raza județului Dolj la suma de 235.377.964 lei (fără TVA), din care construcții și montaj în valoare de 183.315.627 de lei. „Acest proiect care se conturează este mult mai mare, de peste 180 de milioane de euro, și face parte dintr-un proiect și mai amplu, de circa 438 de milioane de euro, care se referă și la extindere, la rețele, nu doar la aducțiune. Va fi un drum foarte greu, pentru că proiectul se întinde și în județul Gorj și probleme au fost și atunci când s-a făcut primul fir Izvarna – Craiova, darmite acum, cu toate proprietățile pe care le traversează această conductă“, a precizat președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.
Aducțiunea II va traversa nouă localități din Gorj (Tismana, Gidinești, Câlnic, Telești, Rovinari, Bâlteni, Plopșoru, Brănești și Țânțăreni) și șapte din Dolj (Filiași, Brădești, Coțofenii din Față, Almăj, Ișalnișa, Șimnicu de Sus și Craiova), pentru Dolj fiind necesară exproprierea pentru cauză de utilitate publică a 174 de hectare de teren, aflate în domeniu privat intravilan și extravilan. În total, pentru realizarea acestui proiect vor fi expropriați peste 3.000 de proprietari de terenuri din Dolj și Gorj, potrivit președintelui CJ Dolj, pentru acest lucru urmând să se constituie un cont special, din banii consiliului județean. „Cei expropriați își vor primi banii din acest cont. Banii îi vom pune noi, după care ei vor fi primiți de la Uniunea Europeană, pentru că sunt fonduri eligibile“, a mai spus Ion Prioteasa. Din această aducțiune ar urma să fie alimentată cu apă potabilă atât Craiova, cât și localitățile pe unde va trece conducta.
În ședința de marți s-a mai decis preluarea în administrare, de la Consiliul Local al Municipiului Craiova, a terenurilor unde vor exista cele 438 de platforme de gunoi pe care se vor poziționa cele 759 de containere îngropate din cadrul contractului de „Furnizare containere îngropate, lucrări și montaj aferente, utilaje specifice acestora“, care face parte din Masterplanul de Deșeuri al Doljului. „A fost unul dintre cele mai dificile proiecte, dar ne apropiem de liman. Ne-au încurcat două licitații, care depindeau una de alta, iar cea pentru containerele îngropate a durat trei-patru ani și a ținut în loc desemnarea operatorului general. Acesta se știe, dar tot nu se va putea semna contractul până când toate cele 111 consilii locale ale localităților din Dolj, plus consiliul județean, nu vor da hotărâri în acest sens. Operatorul are șase luni la dispoziție să se organizeze, iar noi îi vom preda cele 32 de mașini din stoc, plus containerele, plus tomberoanele… Masterplanul de deșeuri va fi funcțional din a doua jumătate a anului viitor“, a explicat Prioteasa. Acesta a mai menționat că taxa de gunoi, după implementarea proiectului, va fi mai mică decât cea actuală.

Prețurile medii ale produselor agricole nu se modifică în 2018

Tot în ședința de marți a CJ Dolj a fost votat și proiectul de hotărâre privind stabilirea prețurilor medii ale produselor agricole în 2018, în vederea determinării veniturilor obținute din arendare, dar nu în forma propusă inițial de Direcția pentru Agricultură Dolj. Aceasta a anunțat în raportul înaintat consilierilor că, după ce a analizat prețurile din târgurile și oboarele din județ și de la depozite a constatat o creștere la majoritatea produselor, motiv pentru care a propus pentru 2018 prețuri medii mai mari decât în 2017. Reprezentanții Direcției s-au răzgândit însă după discuțiile purtate în comisia de specialitate, consilierul județean Marian Irinei (din partea PNL) fiind cel care i-a convins că prețurile trebuie să rămână tot cele din 2017, cu excepția unui singur produs, fasolea boabe, unde se propusese oricum un preț mediu mai mic (7,80 lei/kg, față de 9 lei/kg cât a fost anul acesta). „M-am documentat și am vorbit cu mulți producători și fermieri. Prețul îl dă comerciantul, în depozitului lui și este în scădere, nu în creștere. Au apărut și noi parametri de evaluare, care au dus la scăderea prețului. Deci, tendința a fost de scădere, nu de creștere. S-a ținut cont și de prețurile propuse de Direcția Agricolă și s-a ajuns la concluzia că prețurile din 2017 sunt rezonabile și trebuie păstrate și în 2018“, a explicat Irinei.
În rest, consilierii județeni au votat majorarea capitalului social al SC Parc-Turism SA, societate deținută de CJ Dolj, cu suma de 1.069.782 de lei, bani destinați pentru investiții în perioada următoare. Societatea a mai cerut acești bani și acum două luni, dar atunci votul împotrivă al consilierilor județeni PNL a dus la respingerea proiectului (au fost 12 consilieri PNL în sală). Și acum aceștia au votat împotrivă, dar au fost doar zece în sală, așa că proiectul a trecut pentru că a întrunit cvorumul de două treimi (25 de voturi pentru și zece împotrivă). Consilierii județeni au aprobat însă, la unison, indemnizația fixă lunară a celor șapte administratori neexecutivi ai Companiei de Apă Oltenia, în sumă de 5.948 de lei, dar și componenta variabilă care se acordă la sfârșit de an, în sumă de 35.688 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS