8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCea mai mică găină de rasă din lume, expusă în week-end la Craiova 

Cea mai mică găină de rasă din lume, expusă în week-end la Craiova 


La Centrul Multifuncţional din Craiova a avut loc, în week-end, ediţia a IV-a a Zilelor Columbofiliei Olteneşti, în organizarea Asociaţiei Columbofile a Judeţului Dolj „Ioan Gelu Gătăjescu”. Cu această ocazie, au fost expuşi porumbeii voiajori care au obţinut cele mai bune rezultate în Campionatul Columbofil al Doljului, aferent anului competiţional 2017, porumbei care au putut fi admiraţi timp de două zile de iubitorii de păsări.
Tot aici a avut loc şi Expoziţia Judeţeană a Asociaţiei Crescătorilor de Păsări şi Porumbei de Agrement din Craiova „Fauna Băniei”, ajunsă la a XIII-a ediţie, manifestare în cadrul căreia au fost expuşi peste 600 porumbei de agrement, găini de rasă, păsări de apa şi păsări exotice. În cadrul acestei expoziţiei a existat şi o jurizare, fiecare pasăre primind un punctaj în funcţie de mai multe criterii, cum ar fi culoarea penelor, capul, ciocul sau penajul din coadă. Majoritatea exponatelor au provenit de la crescători din Craiova, unii alegându-se şi cu premii.
Iată câţiva dintre câştigătorii de la categoria găini de rasă:
La rasa grea (brahma herminat deschis), din 47 de exemplare expuse, câştigător a fost desemnat Constantin Vasile, pentru mascul şi femelă, şi Alexandru Soreanu, pentru colecţie (patru păsări de acelaşi fel). La cochinchina galben, din 39 de exemplare, premiul pentru mascul, femelă şi colecţie i-a revenit lui Nelu Dumitrescu.
Constantin Vasile şi Nicuşor Cristea au fost cei care au obţinut premiile pentru rasa mixtă orpington negru (femelă), respectiv orpington galben (mascul), iar Dumitru Prunoiu pentru rasa sussex. La rasa de decor mătase japoneză albă, pe primul loc s-a situat femela deţinută de Maria Palcău.
Inedită a fost prezenţa la expoziţie a unei rase pitice de găină, ayam serama, foarte rară în ţară (cea mai mică rasă de găină din lume). Şi aici primul loc a revenit tot craiovencei Maria Palcău. „Este pentru prima dată când văd un astfel de exemplar la noi în ţară, iar eu mă ocup de expoziţii de 20 de ani. Este o găină mai mică decât un porumbel, cu pieptul baţos şi aripile drepte. Un exemplar superb”, a spus Nelu Dumitrescu, vicepreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Păsări şi Porumbei de Agrement din Craiova „Fauna Băniei”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS