10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCampania "Aripi Frânte", lansată în Dolj

Campania „Aripi Frânte”, lansată în Dolj


Conferința de presă prin care a fost lansată și în județul Dolj Campania „Aripi Frânte”, campanie inițiată în parteneriat Asociația Necuvinte și Poliția Română, a avut loc astăzi la Craiova.
La conferința de presă au participat, pe lângă purtătorul de cuvânt al I.P.J. Dolj și cms. șef Stoian Mihai, șeful Serviciului de Ordine Publică, cms. șef. Stanca Giucă, Compartimentul Analiză, Cercetare și Prevenirea Criminalității, ag. șef. pr. Gabriel Tănasie, din cadrul Secției 5 Poliție, Irina Gruia, psihoterapeut și, bineînțeles, Simona Voicescu, director executiv al Asociației Necuvinte.
Au fost abordate mai multe subiecte privind ordinul de protecție, factorii generatori ai violenței, profilul victimei și faptul că, din păcate, multe dintre victimele acestui tip de infracțiuni sunt reticente la denunțarea agresorilor.
Printre factorii generatori ai violenței au fost identificați consumul de băuturi alcoolice, situația financiară precară, nivelul educațional scăzut (comportamente arhaice) și atitudinea duplicitară a persoanelor agresate ( aleg calea împăcării cu agresorul la scurt timp după depunerea plângerii).
Persoanele abuzate caută să se împace cu agresorul invocând o serie de argumente de rezonanță intrinsecă sau extrinsecă, cum ar fi: dependența emoțională și materială, conformarea la un model socio – cultural care tolerează/aproba utilizarea violenței în relațiile de cuplu și incriminează divorțul, prezența copiilor în cadrul familiei, necunoașterea legislației actuale și a posibilităților oferite de instituțiile statului împreună cu ONG-urile.

Asociația Necuvinte a lansat pe data de 1 iulie a.c. în colaborare cu Poliția Română campania Aripi Frânte. Punctul central al campaniei îl reprezintă filmul documentar “Aripi Frânte”.
Documentarul prezintă situația victimelor violenței domestice din România prin câteva cazuri ale unor deținute din Penitenciarul de Femei Târgşor.  Documentarul este construit în jurul poveștilor unor femei care au trăit o viață în abuzuri și frică, ce le-a motivat pe acestea să reziste ani de zile unor suferințe crunte, să nu ceară ajutorul nimănui ajungând la un moment dat să clacheze și să devina din victimă agresor, făcându-și singure dreptate.
În cadrul acestei campanii, a fost realizat și Ghidul Siguranței Victimelor Violenței în Familie care până la finalul acestui an vor fi distribuite în toate secțiile de poliție la nivel național.
Acest Ghid se adresează persoanelor care înțeleg că se află într-o situație de tip abuziv și fac primii pași spre a ieși din acel mediu.
Ghidul va fi însoțit de afișe care vor fi lipite în scările de bloc, la aviziere și în alte locuri de mare vizibilitate.
În cadrul acestei campanii se vor desfășura activități de informare și sensibilizare la nivel național.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS