21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova: Prietenie şi muzică din Luxemburg şi Olanda, la Filarmonica "Oltenia"

Craiova: Prietenie şi muzică din Luxemburg şi Olanda, la Filarmonica „Oltenia”


Stagiunea Prieteniei se apropie de final, după un regal oferit melomanilor olteni, cu lucrări simfonice pentru toate gusturile muzicale. Artiştii invitaţi pe scena Filarmonicii „Oltenia” sunt români stabiliţi în străinătate, de talie internaţională, mulţi dintre ei însoţiţi de prieteni pe linie muzicală, din ţările de adopţie. Invitaţii acestei săptămâni, penultima din Friendship Season, vin din Luxemburg – dirijorul Carlo Jans – şi din Olanda – violoncelistul de origine română Mirel Iancovici.

Carlo Jans este un „căpitan” de orchestră discret, care dă dovadă de precizie, frumuseţe şi fervoare muzicală. Dirijor, solist şi profesor de flaut a înregistrat nu mai puţin de 34 de compact discuri, CD-ul cu lucrări camerale de Manuel Rosenthal fiind distins cu ”Grand Prix du Disque”. De altfel, Jans consideră că „orchestrele de cameră sunt mai aproape de suflet decât o mare orchestră simfonică”.

Pasionat susținător al muzicii contemporane, Mirel Iancovici a interpretat diverse lucrări dedicate de faimoşi compozitori din întreaga lume. Într-un interviu acordat agenţiei de presă Amos News, artistul afirmă un lucru definitoriu pentru arta sa: „Nu trebuie să te opreşti niciodată să înveţi şi să te şlefuieşti… Concurenţa este foarte mare şi nu apelezi la originalitate excentrică, ci la sinceritate, pentru că muzica vorbeşte sufletului. Muzica poate fi uşor manipulată pentru că, în momentul în care, cu un sunet frumos te depărtezi de adevărul partiturii, care este de fapt esenţa muzicală şi o prezinţi cu candoare şi dăruire, poţi să ai succes la public. Cu alte cuvinte, e greu să afirmi cine spune adevărul şi cine spune minciuni. Publicul poate fi uşor cucerit.”

Repertoriul abordat vineri seara este unul romantic, Beethoven, fiind numit de către muzicologi „ultimul clasic şi primul romantic.” Simfonia a 2-a a fost compusă într-un moment de mare efervescenţă creatoare. “Trăiesc cufundat pe deplin în partiturile mele, şi, cu fiecare lucrare abia terminată, o alta este deja începută; în felul în care compun acum, adesea mă surprind lucrând la trei, patru lucruri deodată” , scria Beethoven unui prieten.

Concertul pentru violoncel de sir Edward Elgar – maestru în ţara sa, dar ignorat în străinătate – este o perlă a concertisticii şi o revărsare a muzicii, a temelor muzicale extrem de frumoase, cu o rafinată tehnică de trecere de la o temă la alta. Compozitorul Camille Saint-Saëns este prezent în programul din 9 iunie cu exotica ”Baccanale”, o melodie explozivă, pe parcursul căreia Dalila ticluiește un dans sălbatic, cu scopul de a-l provoca pe Samson. De-a lungul timpului, opera”Samson şi Dalila” a atins celebritatea datorită, în special, splendidelor arii ale Dalilei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS