14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljANM: Temperaturi peste mediile perioadei, în intervalul 29 mai - 11 iunie, în Oltenia şi la munte

ANM: Temperaturi peste mediile perioadei, în intervalul 29 mai – 11 iunie, în Oltenia şi la munte

Regimul termic anunțat de către meteorologi pentru următoarele două săptămâni va fi unul destul de cald, în unele zone cu temperaturi peste mediile climatologice ale perioadei, însă în mini-vacanța de Rusalii, între 1 și 5 iunie, vremea va fi instabilă în majoritatea regiunilor, iar episoadele de averse nu vor lipsi, reiese din prognoza Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) publicată astăzi, valabilă pentru perioada 29 mai – 11 iunie 2017.

În zona Olteniei, pe parcursul primei săptămâni, valorile termice diurne vor fi mai ridicate decât în mod obișnuit în această perioadă. Temperatura aerului va crește până la sfârșitul lunii mai, apoi va marca o scădere și în medie, valorile maxime se vor încadra între 25 și 30 de grade, iar cele minime între 11 și 13 grade. În cea de-a doua săptămână, regimul termic va fi relativ staționar, apropiat de cel climatologic specific acestei perioade din an, caracterizat de valori medii ale maximelor de 26 — 27 de grade, în timp ce minimele vor fi în jurul a 13 grade. Probabilitatea de apariție a ploilor, cu caracter de aversă, va fi mai ridicată în perioada 2-8 iunie.

La munte, vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit în această perioadă, chiar deosebit de caldă, până la finalul lunii mai. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni variațiile termice nu vor fi semnificative de la o zi la alta și de la o noapte la alta. În medie, vor fi maxime cuprinse între 14 și 18 grade și minime între 5 și 10 grade — în prima săptămână, iar în cea de-a doua maximele vor oscila în jurul a 16 grade și minimele se vor încadra între 5 și 8 grade. Manifestări specifice instabilității atmosferice sunt de așteptat îndeosebi după-amiaza și la începutul nopților, cu o frecvență mai mare începând cu data de 1 iunie, iar cantități de apă mai însemnate se pot cumula în special în intervalele 1 — 3 iunie și 5 — 7 iunie.

Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS