16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova: Evenimentul „Dolju-n bucate“ are loc, astăzi, la Casa Universitarilor

Craiova: Evenimentul „Dolju-n bucate“ are loc, astăzi, la Casa Universitarilor

Consiliul Județean Dolj și Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj organizează, astăzi, evenimentul „Dolju-n bucate”, în colaborare cu Universitatea din Craiova, la Casa Universitarilor, între orele 11:30 – 13:30. „Dolju-n bucate” este organizat cu sprijinul Facultăților de Litere și Horticultură, comunităților rurale: Bârca, Dăbuleni, Calafat, Ghidici, Izvoare, Giurgița, Grecești; Forumului de Prietenie Româno – Macedonean din Băilești și Asociației Vlahilor din Bulgaria. Vom avea bucate din Dolj, dar și din diverse colțuri ale Olteniei grație studenților/masteranzilor de la Litere și Horticultură, care își au rădăcinile sau locuiesc în alte județe ale regiunii.

Viață evenimentului vor mai da jocurile și cântecele bătrânești. Alături de Centrul Creației Populare Dolj și de studenți vor fi membri ai Ansamblurilor folclorice „Rozele Calafatului” – solista Maria Camelia Chivu, „Rapsozii Desnățuiului” (Giurgița) – solista Letiția Lungu, „Hora Desnățuiului” (Bârca), solistul Liviu Olteanu (masterand al Facultății de Litere). Vor expune: Rodica și Viorel Dîlganu din Craiova (obiecte decorative din lemn), Anca Dumitrescu – atelierul “Covorul oltenesc” din comuna doljeană Măceșu de Jos, Cooperativa “Altița Dăbuleniului”, Liliana Dobrițoiu – ii, cămăși tradiționale, Corina Matei – obiecte din pănuși. Aceasta este cea de-a treia ediție realizată cu sprijinul Universității din Craiova și, asemenea celorlalte, își propune să îi apropie pe tineri de lumea satului tradițional și, în același timp, să îi pună în valoare pe gospodarii comunităților rurale, cei care și-au asumat responsabilitatea conservării și promovării identității locale. Îi veți cunoaște și veți putea sta de vorbă cu ei în jurul meselor cu bucate, la fel cum odinioară se adunau ai casei și își povesteau unii altora bucuriile sau necazurile, își făceau planuri sau depănau amintiri. Oaspeții vor degusta bucate pregătite ca-n vremea bunicilor, cu ce are omul satului în gospodăria proprie. Proiectul „Dolju-n bucate” a implicat îndeosebi comunitatea locală, cetăţenii fiind primii susţinători ai acestuia. În anul 2015, evenimentul de amploare s-a desfăşurat în holul central al Universităţii din Craiova, alături de zeci de studenţi voluntari şi localnici şi de reprezentanţi ai instituţiilor de cultură sau administrative din Dăbuleni, Bârca, Giurgiţa, Calafat, Pieleşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS