24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDolj: DSP a amendat Spitalul "Filantropia" cu 25.000 lei pentru nerespectarea procedurilor privind transfuzia sanguină

Dolj: DSP a amendat Spitalul „Filantropia” cu 25.000 lei pentru nerespectarea procedurilor privind transfuzia sanguină

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Dolj a amendat Spitalul Municipal „Filantropia” din Craiova cu 25.000 de lei pentru nerespectarea procedurilor privind transfuzia sanguină și cu câte 1.000 de lei pe medicul de gardă, asistentul de la unitatea de transfuzii și alți trei asistenți din secția de hematologie, în urma controlului efectuat după cele două decese din noaptea de vineri spre sâmbătă apărute în urma transfuziilor de sânge, a declarat, marți, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al instituției, dr. Ștefan Popescu.

Potrivit acestuia, inspectorii DSP Dolj au constat că transfuziile s-au făcut în absența medicului curant, așa cum recomandase comisia de hemovigilență a spitalului încă din luna noiembrie 2016, nu a fost respectat intervalul orar 8.00 — 13.00, iar foile de observație, documentele UTF erau incomplete sau recompletate, nu conțineau acordul bolnavului de a primi transfuzie sau nu aveau menționate ora la care a început transfuzia și ora la care s-a finalizat.

„S-a constatat (n.red. — la controlul DSP Dolj) nerespectarea procedurilor privind transfuzia sanguină. Cea mai mare neregularitate a fost aceea că transfuzia s-a făcut în absența medicului curant, așa cum recomandase comisia de hemovigilență a spitalului încă din luna noiembrie 2016. Recomandarea era ca transfuziile să se facă în intervalul orar 8.00 — 13.00, iar ei au făcut transfuziile după-amiază când medicii curanți nu mai erau la serviciu. De asemenea, au găsit fișe în foile de observație, în documente UTF incomplete sau recompletate, cum ar fi acceptul bolnavului de a primi transfuzie sau ora la care a început transfuzia și când s-a finalizat, deci nu erau completate corect. În urma acestor nereguli spitalul a fost amendat cu suma de 25.000 lei, medicului de gardă, asistentul de la UTF și alți trei asistenți din secția de hematologie cu câte 1.000 lei”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Dolj.

Ștefan Popescu a mai spus că inspectorii DSP au verificat dacă spitalul are proceduri privind transfuzia sanguină întocmite în conformitate cu legislația în vigoare, dacă a respectat aceste proceduri și au fost confruntate înscrisurile, foile de observație de la bolnavii care au avut probleme cu documentele din unitatea de transfuzii sanguine a spitalului și cu etichetele de pe pungi. DSP Dolj a constatat că nu au fost greșeli în administrarea sângelui în sensul că pentru fiecare bolnav a fost primit sângele care îi era destinat.

Raportul controlului realizat de către DSP Dolj privind respectarea legislației în vigoare a fost înaintat Ministerului Sănătății.

La șase dintre cei 12 pacienți ai Spitalului Municipal „Filantropia” din Craiova care au fost, vineri, supuși unor transfuzii de sânge au apărut reacții adverse, iar doi dintre aceștia — o femeie de 81 de ani și un bărbat de 64 de ani — au decedat, ceilalți patru fiind în stare stabilă. Polițiști din cadrul Secției 1 Poliție Craiova au început o anchetă penală la Spitalul Municipal „Filantropia” din Craiova pentru moarte suspectă, după ce conducerea unității spitalicești a sesizat organele penale cu privire la această situație.

Conducerea Spitalului Municipal „Filantropia” din Craiova susține că niciodată nu au mai fost atâtea reacții adverse posttransfuzionale la pacienți ai spitalului într-un timp atât de scurt, respectiv la șase din 12 pacienți supuși vineri unor transfuzii. Lorena Dijmărescu, directorul medical al spitalului, a declarat, luni, într-o conferință de presă, că angajații spun că și-au făcut treaba conform protocolului, iar transfuzia a fost efectuată pe o tură și efectele adverse au apărut pe tura următoare. „Efectele adverse au apărut pe tura următoare. Deși protocolul spune că sângele trebuie administrat dimineața între 8.00 și 13.00, sub supravegherea meciului curant, tocmai pentru a nu priva pacienții de o pungă de sânge care le poate fi vitală, s-a hotărât, cu asumarea unor responsabilității, ca medicul de gardă care rămâne în spital să supervizeze aceste transfuzii, tocmai în ideea de a le oferi absolut tot ce au nevoie pentru că uneori o pungă de sânge poate fi vitală. La ora 17.00 a fost eliberat sângele din punctul de transfuzii, deci undeva în jur de 18.00—b18.30 s-a început administrarea”, a afirmat directorul medical, precizând că au fost multe cazuri în care sângele nu a fost administrat doar în intervalul orar 8.00 — 13.00.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS