10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLia Olguța Vasilescu, în instanță; DNA îl recuză pe judecător, iar avocații pe procuror

Lia Olguța Vasilescu, în instanță; DNA îl recuză pe judecător, iar avocații pe procuror

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, s-a prezentat marți dimineața la Curtea de Apel București, unde trebuia să se judece o contestație a DNA la decizia Tribunalului București de a trimite procurorilor dosarul în care aceasta este acuzată de corupție.

Avocatul Olguței Vasilescu, Alexandru Chiciu, a declarat că procesul a fost suspendat, după ce procurorul de ședință nu a mai dorit să susțină pe fond contestația, pe motiv că instanța de la Curtea de Apel București nu are competență să judece acest dosar. În opinia reprezentantului DNA, dosarul trebuie trimis la Înalta Curte de Casație și Justiție, deoarece deputatul Lia Olguța Vasilescu a devenit ministru.

Chiciu a mai spus că judecătorul nu a fost de acord cu solicitarea DNA, iar procurorul de ședință a decis să-l recuze pe magistrat.

De cealaltă parte, avocații l-au recuzat și ei pe procuror, astfel încât procesul a fost suspendat.

„Prima solicitare a procurorului a fost de recuzare a judecătorului. Urmare a acestui punct de vedere profund nelegal, apărarea a înțeles să procedeze la recuzarea procurorului de ședință. Nu înțelegem de ce DNA refuză să se judece odată această contestație. Judecătorul de la Curtea de Apel București i-a cerut procurorului de trei ori să pună concluzii pe contestație. Domnia sa a refuzat și a recuzat judecătorul. Este inadmisibil”, a mai spus Chiciu.

„Cred că este o nouă premieră în acest dosar. Este dosarul premierelor. S-a început cu încălcarea dreptului la apărare și iată că sunt mai mulți judecători care au constatat acest lucru. Timp de 20 de zile, eu nu am putut să îmi văd dosarul și a trebuit să mă apăr pentru libertatea mea în două instanțe. De asemenea, s-au falsificat probe în cazul meu, stenograme falsificate și așteptăm să ajungem pe fond ca să putem demonstra acest lucru. Și iată că ajungem în situația în care vine procurorul și recuză judecătorul, pentru că i se pare că nu judecă așa cum vrea procurorul. Probabil că cei de la DNA vor trebui să recuze toți judecătorii corecți din această țară”, a declarat Lia Olguța Vasilescu.

Pe 15 decembrie 2016, Tribunalul București a decis să trimită pentru a doua oară la DNA dosarul în care Lia Olguța Vasilescu, fost primar al municipiului Craiova, este acuzată de corupție. Decizia nu este definitivă și a fost contestată de procurori la Curtea de Apel București.

Inițial, pe 7 octombrie 2016, un judecător de cameră preliminară de la Tribunalul București a constatat că rechizitoriul întocmit de DNA în acest dosar conține nereguli. Magistratul a stabilit ca fiind nule mai multe probe strânse de anchetatori, respectiv declarațiile date de trei martori în fața ofițerilor de poliție judiciară, deoarece aceștia nu aveau delegare din partea procurorului de caz pentru a efectua acte de urmărire penală, precum și o declarație dată de denunțătorul Ionuț Pârvulescu. Tot atunci, judecătorii au stabilit că Olguței Vasilescu i s-a încălcat dreptul la apărare.

Ulterior, DNA a făcut contestație, admisă de Curtea de Apel București, instanță care a decis rejudecarea de către Tribunalul București a cererilor și excepțiilor ridicate de Olguța Vasilescu și ceilalți inculpați.

Lia Olguța Vasilescu a fost trimisă în judecată pe 19 iulie 2016, fiind acuzată de luare de mită (patru infracțiuni), folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (două infracțiuni) și spălare de bani (două infracțiuni).

În același dosar, au fost deferiți justiției Radu Cosmin Preda, fost administrator public al Craiovei, pentru complicitate la luare de mită (două infracțiuni) și instigare la spălare de bani, și Elena Daniela Popescu, la data faptelor reprezentant al unei asociații non-profit, pentru complicitate la luare de mită și spălare de bani.

Potrivit DNA, în cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulți oameni de afaceri au fost determinați de candidatul Lia Olguța Vasilescu, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze diverse sponsorizări, inculpata folosindu-se, în schimbul obținerii acestor foloase, de influența pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreședinte al organizației județene a PSD.

De asemenea, Olguța Vasilescu este acuzată că și-a folosit influența pentru a obține de la un alt om de afaceri materiale electorale în valoare de 44.241 euro conținând imaginea acesteia și sloganuri de campanie electorală. Materialele în cauză au fost realizate de o firmă în baza unui contract fictiv încheiat cu societatea omului de afaceri.

Totodată, procurorii anticorupție spun că primarul Craiovei a pretins și primit în cursul anului 2014, cu titlu de mită, suma totală de 568.291,37 lei, pentru și printr-o asociație non-profit, de la mai mulți oameni de afaceri care aveau în derulare contracte cu primăria, banii fiind primiți în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS