15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMonument istoric din centrul Craiovei, degradat şi înconjurat de gunoaie

Monument istoric din centrul Craiovei, degradat şi înconjurat de gunoaie

Fântâna Purcarului, cu o istorie de aproape 200 de ani, se află acum într-o stare avansată de degradare. Indolenţa oamenilor şi a autorităţilor este foarte aproape să îngroape un monument istoric aflat în zona centrală a Craiovei.

Construită în anul 1818 de Pavel Teodor și Kir Marin Bulugbașa, Fântâna Purcarului, situată în Piaţa Elca (Piaţa Veche), este la un pas să dispară. Tencuiala este căzută, zidurile crăpate, unele ţigle ale acoperişului sunt sparte, iar robineţii sunt foarte vechi şi rupţi. În plus, fântâna este înconjurată de buruieni, frunze şi gunoaie. Chiar dacă apa este potabilă, condiţiile precare în care se află monumentul istoric provoacă dezgustul celor care beau apă de acolo. „Fântâna ar trebui pusă în valoare, în primul rând pentru că este un monument istoric. Pe peretele din faţă era şi o inscripţie care ori a fost acoperită cu tencuială, ori nu ştiu ce s-a întâmplat cu ea. Trebuie să semnalizăm faptul că fântana se află în aceste condiţii şi trebuie luate măsuri pentru recondiţionarea ei. Aici sunt gunoaie din cauza oamenilor, ei le aduc“, a spus Lucian Gioroceanu, unul dintre oamenii care iau zilnic apă de la Fântâna Purcarului.
„Lumea care aruncă gunoaie aici este de vină. Ar trebui să ţină cont că este o fântână şi că sunt oameni care beau apă de aici. Însă şi primăria ar trebui să o refacă, pentru că arată foarte urâtă“, a adăugat un craiovean care tocmai îşi umpluse o sticlă cu apă.

RAADPFL dă vina pe comercianţii din zonă

Fântâna Purcarului se află în administrarea Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ din Craiova, iar reprezentanţii instituţiei spun că se ocupă strict de aria monumentului. „Aceasta fântână se află în proximitatea unei zone destinate comerţului, motiv pentru care depozitarea de resturi asimilate deşeurilor menajere se face frecvent. Intervenţia RAADPFL Craiova se rezumă doar la întreţinerea fântânii“, a declarat Aurelia Filip, directoarea RAADPFL.
Reprezentanţii Direcţiei pentru Cultură Dolj spun că responsabilitatea legată de monumentele istorice din Craiova aparţine în totalitate primăriei. „Fântâna Purcarului este un monument istoric care aparţine Primăriei Craiova şi care este în administrarea RAADPFL. Ştiu că este un monument cu probleme. Inspectoratul de Stat în Construcţii este cel care ar putea să tragă primăria la răspundere, în cazul în care aceasta prezintă un pericol pentru oameni. Noi doar putem trimite notificări prin care să transmitem primăriei că este nevoie de lucrări la anumite monumente istorice. Însă, într-adevăr, nu am mai făcut acest lucru de aproximativ trei-patru ani. De săptămâna viitoare vom relua procesul. Primăria este cea care ar trebui să facă proiecte pentru recondiţionarea monumentelor istorice din oraş“, a declarat Marcel Berendei, consilier în cadrul Direcţie de Cultură Dolj.
Fântâna Purcarului este situată în vechiul centru și vad comercial al orașului. Construită cu 198 de ani în urmă, ea reprezenta unicul mijloc de alimentare cu apă al locuitorilor din zonă, dar era folosită şi pentru adăparea cailor celor care cărau marfă cu căruţele. Importanța monumentului a scăzut la începutul secolului al XX-lea, de când Craiova a fost prevăzută cu sisteme de alimentare cu apă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS