16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova: Regizorul Bobi Pricop, premiat la Festivalul Internațional de Teatru de la Oradea

Craiova: Regizorul Bobi Pricop, premiat la Festivalul Internațional de Teatru de la Oradea

Regizorul Bobi Pricop a luat Premiul pentru Cea mai bună regie la Festivalul Internațional de Teatru de la Oradea, 2016, pentru regia spectacolelor „Iluzii”, de Ivan Vîrîpaev, de la Teatrul Național ”Marin Sorescu” din Craiova și „O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții”, după un roman de Mark Haddon, de la Teatrul Național „I.L. Caragiale”, București.

Juriul Festivalului de Teatru Scurt din acest an a fost format din Mircea Morariu – critic de teatru – președintele juriului, Ion Parhon – critic de teatru și Alexa Visarion – regizor și scenarist.

Spectacolul „Iluzii” vorbește despre destinul a două cupluri aflate în amurgul existenței lor. Cei patru prieteni vorbesc despre iubire, despre adevăruri și minciuni, despre iluzii și dorințe nemărturisite și vise netrăite sau frânte. Turnat sub forma unei succesiuni de monologuri, spectacolul se ține într-un spațiu deschis, în care culisele nu există, personajele pornesc a se dezvălui într-o călătorie despre iluzia vieții. Actorii Iluziilor ies în scenă căutând să respire curat, rostind monoloagele însoțiți de un violoncel live. Lipsit de un conflict propriu-zis, eliberat de povara intrigii, spectacolul lui Bobi Pricop orientează demersul său către om, ceea ce contează este să ființezi, nu neapărat să acționezi. Monologuri și, pe alocuri, diaoguri se derulează precum un film live în care joacă omul de azi: singur, însingurat și (auto)izolat – în ciuda tuturor sistemelor sofisticate de comunicare și atât de vulnerabil, încât numai mărturisirea adevărului din preajma morții îl mai poate liniști. Și totuși, totul e doar o iluzie!

Bobi Pricop a debutat în 2011 cu spectacolul „Jocuri în curtea din spate” de Edna Mazya, la Teatrul ACT din București, apoi a montat „Humpty Dumpty” de Eric Bogosian la Teatrul Clasic din Arad. A regizat „Amalia respire profondément” de Alina Nelega la Theatre Les Déchargeurs în Paris, „Contra Progresului” de Esteve Soler la Teatrul Bulandra din Bucureşti şi „Contra Iubirii” de Esteve Soler la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț. La Teatrul Naţional din Craiova a montat „Profu’de Religie” de Michaela Michailov, spectacol câştigător al Premiului Publicului (locul II) la Bienala de Dramaturgie de la Wiesbaden 2014. În 2014 Bobi a fost asistent de regie pentru Robert Wilson la spectacolul „Rinocerii” de Eugen Ionescu la Teatrul Naţional din Craiova. În 2015 a regizat „Uciderea ritualică a lui Gorge Mastromas” de Dennis Kelly la Teatrul „Regina Maria” din Oradea. Spectacolul „Amalia respire profondément” regizat de Bobi Pricop a participat la Festivalul de Teatru de la Avignon în 2014, în cadrul secțiunii OFF. Spectacolele sale au fost selectate în diverse festivaluri din Romania, Moldova, Franța, Polonia, Macedonia, Finlanda, Germania sau Italia. Bobi a primit premii pentru regie la Festivalul de Teatru Independent Undercloud 2012 și la Festivalul de Teatru Scurt din Oradea în 2012 și în 2014, pentru spectacolul „Profu’de Religie”, de la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS