Craiova: Elevă de la Şcoala „Mircea Eliade”, premiantă la Olimpiada Internaţională de Lectură

Autori


Pentru prima dată în istoria Olimpiadei Internaţionale de Lectură, Doljul nu numai că a avut un reprezentant, ci şi a obţinut unul dintre premiile Olimpiadei Internaţionale de Lectură, desfăşurată la Constanţa în perioada 1-5 septembrie.

Este vorba despre pe eleva Maria Dincă de la Şcoala Gimnazială „Mircea Eliade” din Craiova, care – sub îndrumarea prof. Constantin Matei – a obţinut în acest an şi alte rezultate remarcabile: la Olimpiada de Limba şi Literatura Română (la etapa judeţeană – premiul I, la etapa naţională – premiul I), la Olimpiada de Lingvistică (la etapa judeţeană – premiul I, la etapa naţională – menţiune acordată de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice şi premiul special acordat de Universitatea din Bucureşti pentru cea mai bună rezolvare a subiectului al treilea), iar sub îndrumarea prof. Zinca Pirtea – premiul I la etapa judeţeană a Olimpiadei de Fizică (nu a putut participa şi la faza naţională, întrucât proba scrisă la Olimpiada de Fizică s-a desfăşurat în oraşe diferite în aceeaşi zi cu cea de la Olimpiada de Lingvistică). De asemenea, Maria Dincă a fost singura elevă din Dolj şi una dintre cei şapte elevi din ţară care au reuşit să obţină media zece la simularea evaluării naţionale pentru elevii clasei a VIII-a.

Din toamna acestui an, Maria Dincă este elevă a prestigiosului Colegiu Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova.

A treia ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Lectură a fost o competiţie iniţiată şi organizată de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice din România (prin Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, în parteneriat cu universităţi din ţară şi din afara ţării, cu edituri, organizaţii nonguvernamentale naţionale şi internaţionale, structuri asociative locale, instituţii de cultură etc.).


Aceasta a vizat abordarea lecturii de către elevi ca abilitate de viaţă, prin intermediul textului ficţional, nonficţional şi multimodal.

La această ediţie, au participat 65 de elevi cu vârste cuprinse între 13 şi 19 ani, lectori experimentaţi, pasionaţi de lectură. Dintre aceştia, 43 au fost din România – câştigătorii locurilor I, II şi III la faza naţională a Olimpiadei de Limba şi Literatura Română şi a Olimpiadei Lectura ca abilitate de viaţă, iar 22 din Cipru, Ucraina, Republica Moldova – selectaţi la nivel naţional dintre cei mai buni elevi care au studiat literatura comparată formal sau nonformal.

Cu toţii au avut ocazia să-şi dovedească abilitatea de a folosi lectura în vederea dezvoltării personale, prin înţelegerea textelor, prin capacitatea de a reflecta asupra acestora, de a formula opinii, argumente şi interpretări proprii, în scris sau în cadrul unei prezentări orale sau a unei dezbateri.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de duminică, 19 mai 2019

Actualitate

» Polițiștii doljeni, campioni la fotbal
» Dolj: Peste 80 de șoferi, sancționați pentru viteză
» Dolj: Un tânăr de 18 ani, fără permis, a făcut accident cu autoutilitară furată
» Președintele Austriei propune alegeri anticipate în septembrie
» Donald Trump ar putea grația militari condamnați sau acuzați de crime de război
» Radu Mazăre va ajunge în țară luni seara. A fost confirmat pe lista de pasageri a unei curse aeriene Madagascar -București
» Gorj:Viorica Dăncilă, huiduită la Novaci
» Au apărut tichete de masă electronice. Plătile se pot face de pe telefon
» Laptele matern remediu pentru cancer
» Klaus Iohannis: Eliberați România! Vă aștept pe toți la vot pe 26 mai!
» Craiovenii au format cozi la noaptea muzeelor
» ANPC a retras fructe și legume de la comercializare și a aplicat amenzi de peste un milion de lei
» Trei fetițe au ajuns la spital după ce au fost spălate pe cap cu substanță chimică pentru îmbăierea oilor
» Gorj: Accident rutier cu trei victime la Bâlteni
» Meteorologii anunță ploi în aproape toată țara
» Domnițe, jupâni și cavaleri vă invită la ultima zi a festivalului Mihai Viteazul din Craiova

Sport

» Baschet (m) / Visul frumos s-a terminat. SCM “U” Craiova – CSU Sibiu, scor 1-3, la “general”
» Fotbal / Corneliu Papură, dezamăgit după ratarea obiectivului (VIDEO)
» Handbal (f) / SCM Craiova a încheiat sezonul pe locul 6
» Fotbal / Vezi care au fost concluziile lui Gică Hagi după victoria din Bănie (VIDEO)
» Fotbal / Programe, clasamente, rezultate (17-20 mai)
» Fotbal / Bine că s-a terminat! „U“ Craiova a încheiat sezonul pe 4 și datoare publicului (GALERIE FOTO)

Top