24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDNA Craiova: Afaceri necurate cu fonduri europene, recunoscute de un primar şi un afacerist

DNA Craiova: Afaceri necurate cu fonduri europene, recunoscute de un primar şi un afacerist

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției privind pe inculpații

NICOLOSI SALVATORE, administrator al S.C. Nicolosi S.R.L., la data faptei și S.C. NICOLOSI S.R.L., în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată și

PAȘOL ION, primar al comunei Ghioroiu, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată și fals intelectual.

În perioada 2009–2011, inculpatul Nicolosi Salvatore, în calitate de administrator şi reprezentant legal al S.C. Nicolosi S.R.L., la diferite intervale de timp din perioada campaniilor respective, a prezentat funcţionarilor A.P.I.A. Dolj declaraţii şi documente false, inexacte sau incomplete, care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept, de către inculpata S.C. Nicolosi S.R.L., de fonduri europene.
Totodată, procurorii au descoperit faptul că și în cursul anului 2008, inculpata S.C. Nicolosi S.R.L., prin administratorul din acea perioadă, a obținut pe nedrept fonduri europene pentru campania din anul respectiv, în total, inculpata S.C. Nicolosi S.R.L. obținând pentru campaniile din anii 2008 – 2011, suma de 113.396,91 RON din fonduri comunitare (FEGA), cu titlu de sprijin financiar prin Schema de Plată Unică pe Suprafaţă.

În aceeași perioadă, inculpatul Paşol Ion, în calitate de primar, a ajutat inculpata S.C. Nicolosi S.R.L. şi reprezentanţii săi legali să obţină pe nedrept fonduri europene aferente campaniilor anilor 2008 – 2010, prin încheierea/înregistrarea unui contract de arendă care conținea mențiuni nereale (arendatorul nefiind proprietarul suprafeței de teren care face obiectul contractului) şi alterarea evidenţelor agricole ale Primăriei Ghioroiu prin facilitarea inserării în registrul contractelor de arendă a unor suprafeţe mai mari decît cele arendate și prin avizarea/certificarea documentului fals utilizat la A.P.I.A. Dolj în anul 2008.

În prezența apărătorilor aleși, cei trei inculpați au declarat expres că recunosc comiterea faptei reținute în sarcina lor, că acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală, că sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate precum și cu forma de executare a acestora, respectiv pentru
– inculpatul NICOLOSI SALVATORE, 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii reținute în sarcina sa.
– inculpata S.C. NICOLOSI S.R.L., pedeapsa principală a amenzii, în sumă de 30.000 lei, reprezentând un număr de 200 zile-amendă și pedeapsa complementară a publicării hotărârii definitive de condamnare a inculpatei, în extras, pe cheltuiala acesteia, în presa scrisă, într-un cotidian regional, pe o perioadă de 3 luni, câte trei apariţii în fiecare lună.
– inculpatul PAȘOL ION, 2 ani și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice și de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.

De asemenea, inculpații Nicolosi Salvatore și Pașol Ion au fost de acord să presteze fiecare, câte o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare.

Prejudiciu cauzat bugetului administrat de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură prin faptele descrise a fost recuperat integral, motiv pentru care agenția nu s-a constituit parte civilă în cauză.

Dosarul de urmărire penală privind pe cei trei inculpați, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției, au fost trimise la Tribunalul Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS