14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova, gazda celor mai importante personalități din lumea teatrului european

Craiova, gazda celor mai importante personalități din lumea teatrului european

Festivalul Internațional Shakespeare a luat sfârșit în aplauzele a peste o mie de invitați din toată lumea, Craiova însă “fierbe” în continuare. De duminică, 24 aprilie și până marți, 26 aprilie 2016, Craiova este gazda celor mai importante personalități din lumea teatrului european: actori, directori de companii de teatru, critici, regizori, specialiști din artele de spectacol, dar și a jurnaliștilor de la renumite publicații de pe întreg mapamondul: La Republica, El Pais, Le Monde, The Guardian etc.

Cea de-a XV-a ediție a Premiului Europa pentru Teatru se desfășoară pentru prima oară în România, la Craiova, în organizarea Teatrului Național ”Marin Sorescu” Craiova, a Fundației Shakespeare și a organizației Premiul Europa pentru Teatru. Timp de 3 zile, publicul craiovean are ocazia să urmărească, în sălile Teatrului pentru copii și tineret Colibri, Casei Studenților și Teatrului Național “Marin Sorescu”, alte spectacole de referință din Franța, Scoția, Spania, Suedia și Germania, iar specialiștii și jurnaliștii străini se reunesc pentru a dezbate tendințele din teatrul viitorului. Înființat în 1986 ca proiect pilot al Comisiei Europene și acordat prima dată în 1987, Premiul Europa pentru Teatru este, în general, conferit artiștilor și instituțiilor teatrale, care, prin activitatea lor, au contribuit la o înțelegere mutuală mai bună între națiuni. Parlamentul European și Consiliul European au inclus acest Premiu în cadrul instituțiilor ce prezintă “un interes cultural european“.

Premiile care se vor acorda, la Craiova, marți seara, 26 aprilie, în sala mare a Teatrului Național “Marin Sorescu” sunt următoarele:

Premiul Europa pentru Teatru , ediția a XV-a, îi este conferit lui Mats Ek, coregraf și regizor suedez de renume internațional, ale cărui rădăcini și creații artistice și-au pus amprenta în mod decisiv asupra evoluției dansului contemporan

– Premiul Special îi este acordat, din partea Președintelui Juriului Premiului Europa pentru Teatru și din partea Instituțiilor țării gazdă, regizorului Silviu Purcărete, un reprezentant al Artei Dramatice extrem de prețuit în țara sa și în străinătate.

– Premiul Europa Realități Teatrale, a XIII-a ediție, îi este atribuit lui Viktor Bodó (Ungaria), Andreas Kriegenburg (Germania), Juan Mayorga (Spania), Teatrului Național din Scoția (Scoția/Regatul Unit al Marii Britanii) și lui Joël Pommerat (Franța).

Evenimentele ce însoțesc ceremonia de decernare a Premiului Europa pentru Teatru vor include și un variat program cuprinzând spectacole ale laureaților Premiului. Spectacolele invitate regizate de Romeo Castellucci și Thomas Ostermeier, câștigători ai Premiului Europa Realități Teatrale ediția a VI-a, au fost deja prezentate în cadrul secțiunii Reveniri, programată în finalul Festivalului Internațional Shakespeare spre a desemna, într-un mod ideal, sinergia dintre Fundația Shakespeare din Craiova, Teatrul Național ”Marin Sorescu” din Craiova și Premiul Europa pentru Teatru.

Printre celelalte evenimente din cadrul Premiului Europa pentru Teatru amintim: o conferință dedicată lui Mats Ek, întâlniri cu câștigătorii Premiului Europa Realități Teatrale și o masă rotundă organizată de Uniunea Teatrală Europeană pe tema dialogului între generații. Ceremonia de decernare a Premiilor va avea loc în seara zilei de 26 aprilie și va închide programul Premiului Europa pentru Teatru 2016, cea de-a XV-a ediție.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS