12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUltima săptămână a Expoziţiei „Aurul şi Argintul Antic al României”, la Muzeul Olteniei Craiova

Ultima săptămână a Expoziţiei „Aurul şi Argintul Antic al României”, la Muzeul Olteniei Craiova

Povestea  fabuloasă a Tezaurului Antic al României, la Craiova, se apropie de final, după o perioadă de aproximativ cinci luni cât expoziţia „Aurul şi Argintul Antic al României” a fost  găzduită în spaţiile expoziţionale ale Muzeului Olteniei.
Publicul craiovean interesat, mai are la dispoziţie doar o săptămână, 25 martie – 1 aprilie, să viziteze remarcabila expoziţie, expresie a culturii şi conştiinţei istorice româneşti, în condiţiile în care aceasta  îşi va continua periplul prin ţară, urmând a fi găzduită de Complexul Muzeal Naţional “Moldova” Iaşi.
Din perspectiva gradului de apreciere al vizitatorilor, evenimentul cultural de excepţie – expoziţia „Aurul şi argintul Antic al României” s-a bucurat de un real succes la Craiova, căci peste 10.000 de vizitatori i-au trecut pragul, aspect mai mult decât onorabil pentru prestigioasa instituţie muzeală.
Considerată deopotrivă, de muzeografi cât şi de publicului muzeal craiovean, un act de cultură de o mare responsabilitate socială şi ştiinţifică, expoziţia „Aurul şi Argintul Antic al României” a asigurat în egală măsură  o diversitate unică la nivel de expresie şi o unitate la nivel de concept istoric, adresându-se şi validând nevoia de cultură a tuturor categoriile de public, funcţie de trăsăturile specifice acestora: de la vizitatorului local, individual, la turiştii străini, sau din afara localităţii, familiile cu copii, şcolarii/studenţii sau persoanele în vârstă.

Podoabele din aur şi argint, accesoriile vestimentare, armamentul de paradă, piesele de harnaşament, consemnate în documentaţia istoriografică românească, constituie puncte de atracţie pentru vizitatorii din zona Olteniei,  ce s-au oprit timp îndelungat asupra vitrinelor ce adăpostesc: brăţările regale plurispiralice de aur de la Sarmizegetusa Regia, tezaurul de la Pietroasa (com. Pietroasele, jud. Buzău), binecunoscut publicului sub numele de „Cloșca cu puii de aur”, ansamblurile princiare getice de la Agighiol (jud. Tulcea) şi Peretu (jud. Teleorman), piese din inventarele princiare de la Apahida, Cluj-Someșeni, tezaurul monetar de la Vârtop – Dolj, cuprinzând 45 de monede, numeroase fibule, fragmente de coliere, pandantive, brățări, inele etc., sau alte artefacte de o reală valoare, descoperite în siturile arheologice din Dolj (Moțăței, Drănic, Brabova, Daneți, Maglavit, Radovan), dar și în Mehedinți și Olt.

O analiză atentă a audienţei publicului, relevă faptul că s-a înregistrat un număr impresionant de vizitatori individuali, proveniţi din toată regiunea Olteniei şi/sau zone limitrofe acesteia (Olt, Gorj, Vâlcea, Mehedinţi, Caraş-Severin, Hunedoara, Teleorman etc), peste 6000, net superior publicului organizat în grupuri, aproximativ, 4110, ceea ce validează pe deplin succesul/interesul real pe care această expoziţie l-a determinat.

Expoziţia „Aurul şi Argintul Antic al României” va fi deschisă publicului, inclusiv, la sediul Secţiei de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei Craiova, din strada „Madona Dudu” nr. 14, putând fi vizitată zilnic, de luni până vineri, în această ultimă săptămână, între orele 9.00 şi 17.00. Preţurile biletelor este cel practicat în mod obişnuit de muzeul craiovean: 5 lei adulţi şi 2,5 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS